23948sdkhjf

Ser værdi hvor andre ser affald

Ressourcerækkerne er upcycling i fuld skala. Det ambitiøse boligyggeri har nu fejret rejsegilde

I Ørestad Syd er der fuld gang i byudviklingen, og særligt ét af byggerierne skiller sig ud.

Ressourcerækkerne, som består af 29 rækkehuse og 63 lejligheder, opføres af upcyclede byggematerialer; herunder mursten fra Carlsbergs historiske bryggerier samt fra gamle skoler og industribygninger rundt omkring i Danmark.

Torsdag kunne parterne bag byggeriet – NREP, Arkitektgruppen, Moe og Lendager Group – fejre rejsegilde med deltagelse af blandt andre energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Robin Feddern, som er administrerende direktør i Arkitektgruppen, fastslog fra talerstolen, at selvom han og Arkitektgruppen har været i byggebranchen i mange år, så er byggeri af upcyclede byggematerialer et helt nyt område:

- Det er altid udfordrende at arbejde med noget, hvor man skal retænke tingene og ikke bare kan gøre, som man plejer. Men alle har taget imod udfordringen med stor interesse, og det ser jeg som en stor styrke i forhold til en begyndende holdningsændring i en ellers konservativ byggebranche, sagde Robin Feddern og rettede en særlig tak til byggeledelsen og håndværkerne på pladsen.

Bæredygtighed på markedsvilkår
Murstenselementerne i Ressourcerækkerne er fra arkitektens hånd sat sammen, så de skaber et facadeudtryk, som mest af alt minder om et kunstfærdigt patchwork af murstenselementer.

Den praktiske årsag til den iøjnefaldende æstetik er, at det siden 1960’erne ikke har været muligt at genbruge murstenene individuelt, da mørtlen mellem murstenene er stærkere end selve murstenen. Murstenene er derfor skåret ud i firkantede moduler, forarbejdet og stablet for at skabe murene i Ressourcerækkerne. Metoden gør det muligt at genanvende mursten i stor skala.

Lendager har udviklet metoden ud fra et ønske om at reducere CO2-udledningen i konstruktionsfasen og reducere det spild og den mængde affald, der opstår i forbindelse med nedrivning af bygninger.

Ifølge administrerende direktør Anders Lendager sikrer metoden en besparelse på op mod 70 procent CO2 i byggefasen sammenlignet med konventionelt byggeri. Vel at mærke uden at gå på kompromis med pris, kvalitet eller æstetik.

- Det er på verdensplan en nyhed, særligt i kommercielt byggeri som dette. Det er lykkedes, fordi vi i Lendager har specialiseret os i at se værdi, hvor andre ser affald, og skabe bæredygtige innovationer, der kan implementeres på markedsvilkår, siger Anders Lendager.

Ressourcerækkerne forventes klar til indflytning i sommeren 2019.

rg

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157