23948sdkhjf

Trænger byggebranchen til en ny værktøjskasse?

Det ser ud til, at byggebranchen godt kunne bruge en ny værktøjskasse med nyslebne redskaber til samarbejdets kunst.

"At lykkes sammen", udtrykkes ofte som et fromt ønske hos byggeriets parter, hvor vi taler om øget brug af helhedstænkning. Og ’co-creation’ ligger højt på listen over buzzwords. Selvom alle disse ord og udtryk måske ikke umiddelbart gør os meget klogere på samarbejdet, er der god grund til at tale om det: Få skærpet begreberne, så de ikke ender som tomme buzzwords.

Konsekvenserne, når samarbejdet ikke fungerer, er betydelige: kostbare forsinkelser, dårligere kvalitet, forhastede løsninger, der ikke holder til fremtiden.

Med opkøb, fusioner og nye vilkår i branchen

- begrundet i ønsket om bredere skuldre med hensyn til størrelse og kompetencer - må vi tænke nyt. Vi må udfordre rammerne for samarbejdet og den konkrete praksis - og ikke mindst de uddannelser, der skal præge branchen i fremtiden. Vi skal diskutere, hvor vores branche er på vej hen og om det er den vej vi ønsker at blive på - eller om vi skal vælge en anden.

Det er vigtigt og tiltrængt, at vi får skabt en reel ny samarbejdskultur, blandt andet ved hjælp af de rigtige rammer for samarbejdet og via praksis - og ikke mindst indenfor de uddannelser, der skal præge branchen i fremtiden.

Hvis vi i byggebranchen for alvor vil imødekomme fremtidens behov og krav, skal vi måske vigtigst af alt ruste næste generation af arkitekter, ingeniører og bygherrer til at mestre fremtidens samarbejder.

Formelle spilleregler og jura kan ikke stå alene, når vi, som arkitekter og partnere, skal samarbejde for at nå de bedste resultater.

Den måde, vi handler på overfor hinanden, den måde vi taler og lytter, eller ikke lytter, er en etisk relation. Innovation opstår, når vi taler sammen og vi har tillid, er pålidelige samt fastholder faglig integritet overfor fælles udfordringer.

Er de eksisterende aftalesystemer og overordnede spilleregler for samarbejdet mellem bygherrer, rådgivere og myndigheder overhovedet parate til fremtiden? Kan vi bruge etikken, som et værktøj til at blive dygtige til at samarbejde?

Det er ikke længere nok ’at arbejde sammen’, nej, det kræves af os, at vi samarbejder. Der sker et skifte fra processer, hvor arbejdsopgaverne fordeles og vi går hvert til sit med hver vores bid af opgaven, til nye processer, hvor vi som samarbejdspartnere er gensidigt engagerede og i højere grad løser hele opgaven i fællesskab: Vi bevæger os fra kooperation til kollaboration. Et skifte, der betyder, at vi proaktivt må gentænke branchesamarbejdet. 

Juul|Frost Arkitekter samt Hugo Gaarden og Mark Isitt er aktuelle med bogen Lifting the Gaze og afholdt 20. september i samarbejde med Byggesocietet et debatforum "Fra Superman til Supervisor’, om arkitekters nye roller.

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.234