Byggefællesskab vil opføre Danmarks højeste træhus
Midt i den spirende bydel Søndre Havn i Køge Kyst er en række nybyggere gået sammen om at opføre et bæredygtigt byggeri, som med sine 24 meter bliver Danmarks hidtil højeste hus med en bærende konstruktion i træ.
Kun trappetårnene opføres i beton, mens etagedækkene bliver en kombination af træ og beton. Men derudover er det planen, at hele huset skal opføres i træ.
- Det er stadig lidt uvant med så store bygninger opført i træ, men huset skal opføres med en teknik, der er velkendt, særligt i vores nabolande, og trækonstruktionen har flere fordele. Det gavner klimaet ved at lede mindre CO2-ud, det giver et betydeligt bedre indeklima, fordi materialerne kan ånde – og så er det meget fleksibelt, da huset bæres af søjler i træ, så man faktisk kan flytte rundt på væggene senere hen, siger Jan Albrechtsen fra Tegnestuen Vandkunsten, der står for den arkitektoniske udformning og projektering af det nye byggeri i samarbejde med Moe.
Inspiration fra Tyskland
De kommende beboere har stiftet foreningen Fællesbyg Køge Kyst, der er inspireret af de tyske ”Baugruppen”.
Målet er at bygge og bo på en ny og billig måde – med maksimal indflydelse gennem direkte involvering og medbestemmelse blandt foreningens medlemmer
- Vi har siddet med sammen med aritekterne hele vejen igennem udformning af skitseprojektet. Så vi har haft meget stor indflydelse på både udformning og indretning. Og jeg synes, at resultatet viser, at vi er nået frem til et spændende og anderledes byggeri, fortæller foreningens formand Christian Hansen til Building Supply.
Dialog med entreprenører
Der er foreløbigt fundet købere til 30 af de 42 boliger. Ifølge Christian Hansen skal foreningen op på 36-37 solgte, svarende til 85 procent af den samlede byggesum, før finansieringen er på plads.
- Derefter sætter vi detailprojekteringen i gang, og så kan vi forhåbentlig gå i jorden i slutningen af første kvartal eller i begyndelsen af andet kvartal næste år, fortæller han.
Med afsæt i erfaringerne fra byggeriet af AL2Boligs træhuse i Lisbjerg ved Aarhus har Vandkunsten og Moe haft følere ude hos flere entreprenører. Christian Hansen håber at kunne indgå kontrakt med den valgte entreprenør i løbet af de næste par måneder. Forventningen er, at byggeriet kan stå færdigt sidst i 2020.
Ikke et kollektiv
Selvom Fællesbyg Køge Kyst lægger stor vægt på fællesfaciliteter, understreger foreningen, at man ikke flytter ind i et kollektiv:
- Som beboer kan man vælge sin egen grad af fællesskab, og ingen er forpligtet til at deltage i bestemte aktiviteter, men mulighederne for at gøre det er gode. Og alle vil have fordel af fælles cykelrum og værksteder – og plantekasser og krydderurtebede, hvor man kan gå hen og plukke friske ingredienser til aftensmaden, siger Christian Hansen.
Initiativtager til projektet på Søndre Havn er Selskabet for Billige Boliger, der rådgiver de kommende beboere i Fællesbyg Køge Kyst i forhold til etablering af foreningen, projektudvikling, udarbejdelse af budgetter og byggeregnskab, aftaler med bank og realkredit, ansættelse af rådgivere, udbud af byggeopgaven, byggestyring, information til foreningen og dens medlemmer.
Artikel er opdateret 26.09.2018 klokken 14:45