Nedriver slipper for fængsel
Opdateret 13.25 med kommentarer fra senioranklager, Robert Hansen, fra SØIK.
Opdateret kl. 12.40 med kommentar fra forsvarer Morten Bjerregaard Nielsen, advokat med speciale i økonomisk kriminalitet.
76-årig tidligere indehaver af et enkeltmands nedriverfirma er netop ved Retten i Holbæk blevet idømt en bøde på 100.000 kr. for overtrædelse af konkurrenceloven "ved i forbindelse med en nedrivningsentreprise, der var sat i udbud, at have modtaget en konkurrents tilbud og derpå ladet sin virksomhed afgive tilbud".
Det fremgår af en nyhed på rettens hjemmeside.
Som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har beskrevet, er der tale om et tilbud fra konkurrenten Søndergaard Nedrivning.
Statsadvokaten For Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - også kaldet Bagmandspolitiet - havde krævet en ubetinget fængselsstraf på ikke under seks måneder, da det blandt andet var gjort gældende, at der var tale om en kartelaftale af grov beskaffenhed.
Muligheden for at gå efter frihedsstraf er kommet på banen efter en stramning af konkurrenceloven i 2013.
Retten har dog efter en samlet vurdering fundet, at forholdet ikke var af grov beskaffenhed, og den 76-årige er derfor idømt en bøde.
I vurderingen er det blandt andet indgået, at der var tale om et enkeltstående tilfælde, hvor den 76-årige ikke har opnået en økonomisk gevinst eller haft udsigt hertil, lyder det på rettens hjemmeside.
– Som udgangspunkt er vi tilfredse med, at retten har slået fast, at udveksling af priser er ulovligt, siger senioranklager hos SØIK, Robert Hansen, til Licitationen - Byggeriets Dagblad oven på dommen.
Han hæfter sig ved, at retten er kommet frem til, at der ikke er tale om ”grov beskaffenhed” og påpeger, at det er første gang, der er rejst sag efter de skærpede bestemmelser, og at SØIK har til opgave at finde frem til, hvornår man gøre brug af den.
– Vi skal have nærlæst dommen - ikke mindst for begrundelsen for, hvorfor retten ikke finder, at der er tale om grov beskaffenhed. Og så vil vi tage stilling til, om vi eventuelt vil anke dommen, supplerer senioranklageren
Har afvist alle anklager
I retten har den 76-årige selv afvist alle anklager om priskoordinering.
Her kom det blandt andet frem, at Mads Søndergaard fra Søndergaard Nedrivning har sendt Søndergaard Nedrivnings tilbud på sagen til flere virksomheder - herunder den tiltalte - og nu dømte.
Den 76-åriges virksomhed bød på opgaven med underskrift fra dømte selv, men den 76-årige har forklaret, at han har haft en beregner til at udregne tilbud, da han ikke selv har kompetencerne, og at han ikke husker eller har bedt om at modtage mailen fra Søndergaard Nedrivning.
Fra vidneskranken har Mads Søndergaard fra Søndergaard Nedrivning forklaret, at der må have været en henvendelse - ellers ville han ikke have sendt mailen.
Forsvarer, Morten Bjerregaard Nielsen, er gået efter frifindelse. Han har påpeget, at der ikke er konkrete beviser på, at den 76-årige har efterspurgt mailen fra Søndergaard Nedrivning, og han har stillet spørgsmålstegn ved Mads Søndergaards troværdighed.
Om dommen skriver Morten Bjerregaard Nielsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad:
- Jeg er tilfreds med, at retten har afvist Bagmandspolitiets påstand om fængsel. Min klient og jeg havde forventet en ren frifindelse, og vi vil nu gennemgå dommen nøje. Så vil vi tage stilling til, om det er værd at bruge tid og ressourcer på at anke den forholdsvis lille bøde, som er blevet idømt. Mere generelt er det betænkeligt, at retten lægger så meget vægt på forklaringen fra et vidne fra branchen, som har en selvstændig interesse i at hjælpe politiet for at undgå straf for sine egne erkendte forseelser.
Flere retssager på vej
Sagen fra Retten i Holbæk er den første i en række af sager om nedbrydningsfirmaer og ledende medarbejdere, der står anklaget for at have lånt priser til hinanden. Yderligere retssager følger i Roskilde, Glostrup og Hillerød den kommende tid.
I alt er der rejst tiltale mod syv virksomheder og 13 ejere og ledende medarbejdere.