Bag enhver stærk branche i fremtiden står masser af kvinder
Der skal flere piger ind i installationsbranchen. Både for deres egen og for branchens skyld.
Branchen er i vækst, og flere virksomheder har allerede nu svært ved at skaffe nye kollegaer til de 46.650 medarbejdere, som i dag er beskæftiget i installationsbranchen.
Den udvikling skal vendes, og vi skal gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at vi har tilstrækkelig faglært arbejdskraft fremover.
Vi har hverken som samfund eller branche råd til at dyrke den forældede opfattelse, at en teknisk erhvervsuddannelse kun er for drenge og dermed afskrive den ene halvdel af befolkningen - nemlig pigerne - som potentielle fremtidige medarbejdere.
I installationsbranchen har vi haft stor succes med at få flere unge til at søge ind på elektrikeruddannelsen og vvs-energiuddannelsen. Men der er behov for endnu flere til at løfte branchen i de kommende år. Det er nu, at pigerne skal på banen.
Det er baggrunden for, at Tekniq Installationsbranchen, Dansk El-forbund og Blik- & Rørarbejderforbundet er gået sammen med foreningen Divers, Dansk Byggeri, 3F, Danske Malermestre og KL om et projekt, der skal gøre installations- og byggebranchen mere attraktiv for piger og kvinder.
Projektet, som løber over de næste tre år, er støttet af Nordea-fonden og Grundejernes Investeringsfond.
Skal møde rollemodeller
Projektet "Boss Ladies" henvender sig til piger i de ældste klasser i grundskolen og unge kvinder på erhvervsuddannelsernes bygge-, anlægs- og installationsuddannelser i hele landet.
Igennem projektet får pigerne i folkeskolen mulighed for at møde rollemodeller i form af inspirerende og seje kvindelige elektrikere og vvs’ere, der har succes med deres fag og brænder for at fortælle deres historie. Og vores ambition er, at de mange piger i folkeskolen vil blive inspireret til at søge ind på en installationsuddannelse.
Branchen er inde i en rivende udvikling, og som elektriker og vvs’er beskæftiger man sig i dag ikke kun med rør og stikkontakter, men også med energieffektivisering, velfærdsteknologi, intelligente installationer, komfort og indeklima, sikring, automatisering og meget andet. Det kræver ikke de samme muskler som tidligere, men derimod et godt hoved.
Vil være ren win-win
At få flere kvinder ind i installationsbranchen vil være en ren "win-win"-situation.
For det første vil flere kvinder være en kæmpe gevinst for branchen i forhold til arbejdskraftmangel.
Mange af installationsvirksomhederne er heldigvis allerede i dag parate til at ansætte de kvinder, der ønsker at være en del af en dynamisk og voksende branche.
For det andet vil virksomhederne få nogle medarbejdere, der kan bidrage med nye og anderledes perspektiver. Og for det tredje får kvinderne en god og spændende karriere med rig mulighed for videreuddannelse.
Men hvis det skal lykkes, er det afgørende, at vi som samfund, som forældre, lærere og uddannelsesvejledere dropper fordommene om erhvervsuddannelserne og til gengæld støtter op om de seje piger, der måtte gå rundt med en drøm om at blive fremtidens "boss ladies".
Artiklen er en del af temaet Debat.