23948sdkhjf

Byggeriet tror på fortsat fremgang

Over halvdelen af de udførende byggevirksomheder forventer, at aktiviteten vil stige yderligere, viser analyse fra Deloitte og Dansk Byggeri

Aktivitetsniveauet er højt, og virksomhederne har positive forventninger til fremtiden. Til gengæld halter det med at få bundlinjerne til at vokse i takt med omsætningen.

Det er konklusionerne i den årlige regnskabsanalyse fra Deloitte og Dansk Byggeri, der bygger på nøgletal fra 3.385 udførende byggevirksomheder.

Næste krise står ikke for døren
54 procent af virksomhederne forventer øget aktivitet, mens 33 procent forventer uændret aktivitet. Forventningerne til indtjeningen er også positive, idet 58 procent af virksomhederne tror på forbedret indtjening.

Ifølge analysen ser hver fjerde byggevirksomhed så positivt på fremtiden, at de forventer en stigning i aktiviteten på mere end 10 procent.

Kun hver ottende virksomhed forventer nedgang. Den største udfordring det kommende år er manglen på arbejdskraft, som 48 procent af virksomhederne peger på, mens 23 procent angiver hård konkurrence som den største sten på vejen.

- Det er tydeligt, at byggebranchen ser optimistisk på den nære fremtid og ikke vurderer, at den næste krise står lige for døren, siger Thomas Frommelt fra Deloitte i en pressemeddelelse.

Indtjeningen er for lav
Den gennemsnitlige overskudsgrad for de 3.385 virksomheder i analysen var i 2017 på 4,6 procent, hvilket er 0,1 procent lavere end i både 2016 og 2015. Ser man på den gennemsnitlige indtjening pr. medarbejder, er det steget marginalt fra 91.000 kr. i 2016 til 92.000 kr. i 2017.

- Indtjeningen i bygge- og anlægsbranchen er fortsat for lav, siger Thomas Frommelt og angiver stigende udgifter til materialer, mangel på arbejdskraft og kundernes høje fokus på prisen som nogle årsager.

- Særligt i lyset af den nuværende højkonjunktur, så er det vigtigt, at branchen fortsætter med at investere i tiltag, der kan løfte indtjeningen. Det drejer sig for eksempel om investeringer i at forbedre opgaveplanlægning, tidsstyring og digitalisering, pointerer Thomas Frommelt.

Administrerende direktør Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri kalder den gennemsnitlige overskudsgrad på 4,6 procent for ”historisk fornuftigt i bygge- og anlægsbranchen” – om end han gerne havde set et højere niveau for indtjeningen.

- Når man ser på aktiviteten, skulle man måske tro, at den ville smitte positivt af på årets resultat. Men regnskabsanalysen viser, at det selv i gode tider er vanskeligt at tjene mange penge i bygge- og anlægsbranchen. I opgangstider er det ekstra vigtigt at se kritisk på de opgaver, man byder på og have skarpt fokus på styringen af projekterne, så man ikke risikerer, at omkostningerne løber løbsk, siger Lars Storr-Hansen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156