23948sdkhjf

Anlægsgartner i sommervarmen: Vi samler ekstreme mængder affald

Medarbejderne hos Anlægsgartnerne H. Hoffmann A/S samler i øjeblikket seks til otte tons affald om ugen. OKNygaard A/S og HedeDanmark A/S melder også om væsentlig mere affald

Mens regnen de senere år har skabt travlhed blandt de danske anlægsgartnere med at slå græsset og holde ukrudt på afstand, har denne sommer især budt på travlhed med at vande blomster og træer og ikke mindst holde strande og grønne områder rene for affald.

Sommerens varmegrader trækker nemlig i høj grad danskerne til vandet og landets parker, og det har medført store mængder efterladt affald i form af alt fra ispapir til cigaretskodder og kaffekrus.

- Det er ekstremt så meget, vi samler op. I øjeblikket samler vi seks til otte tons affald om ugen og har gjort det de seneste mange uger. Det er ekstreme mængder affald, folk smider, fortæller Henrik Hoffmann, direktør hos Anlægsgartnerne H. Hoffmann A/S, til Licitationen - Byggeriets Dagblad og påpeger, at virksomheden alene dækker Aarhus Syd og ikke hele kommunen.

- Vi har ikke haft fortilfælde, hvor vi har samlet så meget affald, fortsætter Henrik Hoffmann.

Han understreger, at der fortsat er aktivitet på pleje og vedligeholdelsesfronten, men at vanding, renhold og nyanlæg er det, tiden især går med, og påpeger desuden, at tørken kan betyde, at der kommer genetablering af beplantninger på tale.

- De seneste to år har virkelig været hinandens modsætninger. Det er lidt pudsigt med så ekstreme år i træk, siger anlægsgartnerdirektøren, der også er landsformand i Danske Anlægsgartnere.

OKNygaard A/S og HedeDanmark A/S stemmer i:

- Vi slår ikke så meget græs, som vi plejer, men til gengæld er folk mere ude, og det er langt fra alle, der er lige gode til at rydde op. Det er dejligt med godt vejr, men det ville være dejligt, hvis folk ikke smed så meget affald, siger Anders Lehmann, kommunikationsdirektør i HedeDanmark.

Indretter arbejdstiden
Som følge af sommerens varmegrader er medarbejderne hos Anlægsgartnerne H. Hoffmann, de steder det har været muligt, begyndt at møde to timer tidligere ind for tilsvarende at kunne tage fri to timer før end normalt.

- Det er sindssygt hårdt at arbejde fysisk under sådan en varme. Det er stort set ulideligt at arbejde mellem kl. 14 og 16, forklarer direktøren.

Også hos OKNygaard arbejder man med en lignende model de steder, hvor det kan lade sig gøre, og ellers forsøger man at gennemføre så meget af arbejdet som muligt i skyggen.

- Det her er ikke temperaturer, vi er vant til, siger adm. direktør, Ole Kjærgaard.

Ingen af de to firmaer har måttet hente flere folk ind for at klare sommerens opgaver, men har i stedet klaret det internt ved at flytte medarbejdere fra de områder, hvor der ikke har været så meget at lave.

- Vi har hyret færre sommerfugle (personer, der hyres ind for sommeren, red.) og underentreprenører for at holde egne beskæftiget, fortæller Ole Kjærgaard, der fremhæver, at en fordel ved fraværet af regnvejret har været, at der har kunnet arbejdes mere kontinuerligt med anlægsprojekter.

Læs mere om sommervejrets konsekvenser:
Kommuner genkender problemet
Tørken vækker glæde i asfaltbranchen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141