Roskilde Festival presser lokalt renseanlæg
Hvert år, når 130.000 gæster vælter ind over hegnet til Roskilde Festival, sættes renseanlægget på Bjergmarken ved Roskilde under pres.
Faktisk ser presset så stort, at det lokale forsyningsselskab Fors nu er gået i gang med at etablere en form for aflastning af renseanlægget.
I samme ombæring lægges der vand ind på pladsen, der i daglig tale kaldes Milen, lige som der spildevandskloakeres.
Ud over at fungere som aflastning for spildevandsanlægget skal kloakeringen også sikre komfortable sanitære forhold for festivalgæsterne, alt imens de lytter til Nick Cave, Eminem og meget andet godt i festivalugen.
Samlet set består projektet af en spildevandstank, der kan indeholde op til 4.500 kubikmeter efterladenskaber fra toiletbesøg, 26 tilslutningspunkter til den offentlige kloak og en total spildevandskloakering af hele Milen.
- Vi åbner de nye sanitære anlæg den 18. juni sammen med Roskilde Kommune og Roskilde Festival. Det glæder vi os meget til. Arbejdet med at modernisere faciliteterne på festivalen er vigtig for både festival og Roskilde Kommune, så projektet har været højt prioriteret i Fors, siger produktionsdirektør Henrik Corell fra Fors.
Skyder ledning under banen
For at kunne gennemføre projektet har det været nødvendigt for Fors at skyde spildevandsledningen under togsporet mellem Roskilde og Gadstrup Station.
Det er netop lykkedes at få tilladelsen fra BaneDanmark.
- Gennempresningen af kloakledningen under jernbanen var den sidste større mulige sten i skoen. Så med en succesfuld operation er det nu fuld fart frem mod indvielsen, siger vores produktionsdirektør Henrik Correll.
Til at forsyne festivalen med træk og slip har Fors etableret de 26 forsyningsøer, der kobles til kloakken. Øerne kan til- og frakobles afhængigt af, hvor stort et område, der skal i spil.
Forsyningsøerne pumper altså spildevandet videre til kloaksystemet, samtidig med at de forsyner bade- og toiletfaciliteterne med vand.
Fors og Roskilde Festival siger dermed farvel til slamsugerne.
- Det fungerer ligesom, når man trækker ud i toilettet derhjemme. Når man trækker ud i toilettet, bliver indholdet sendt direkte videre til renseanlægget og ikke længere opsamlet af slamsugere. Vi mindsker antallet af slamsugere markant, siger Henrik Cornell.
Et presset renseanlæg
Ud over at skabe bedre forhold på pladsen, tager projektet, som nævnt, en del pres fra renseanlægget på Bjergmarken i Roskilde. Med den store opsamlingstank kan Fors dosere udledningen til renseanlægget, så det ikke skal aftage efterladenskaber fra 130.000 mennesker på én gang.
- Anlægget er med til at udjævne belastningen på Bjergmarken Renseanlæg. Det kan udjævne belastningen op til en måned. Samtidig er det også en forbedring af spildevandsforholdene ved arrangementer.
- Ydermere vil kloakeringen også kunne aflaste kloaksystemet ved skybrud uden for festivalperioden. Der kan bassinet agere opsugningsbassin, forklarer produktionsdirektør Henrik Cornell.
Det er entreprenørselskabet Aarsleff, der har entreprisen på anlægget, der altså skal stå færdigt den 18. juni 2018 og til dette års festival, der løber af stabelen 30. juni til 7. juli 2018.