23948sdkhjf

Bøder vanker for manglende RUT-anmeldelse

Arbejdstilsynet kan fra 1. juli udstede daglige tvangsbøder til udenlandske virksomheder, der nægter at anmelde sig i RUT

Folketinget har torsdag skærpet kursen over for udenlandske virksomheder, der ikke som påkrævet anmelder sig i Registret for Udenlandske Tjenesteydere, også kaldet RUT.

En vedtagen lovændring betyder, at Arbejdstilsynet får hjemmel til at påbyde, at en udenlandsk virksomhed straks skal anmelde sig, hvis virksomheden ikke allerede har gjort det. 

Sker anmeldelse ikke, kan virksomheden få daglige tvangsbøder, indtil det sker. Bøden er dagligt på mindst 1.500 kr.

Hvad er RUT?
  • Registret for Udenlandske Tjenesteydere, også kaldet RUT, er et redskab for Arbejdstilsynet og Skat til at føre tilsyn med, om udenlandske virksomheder betaler skat og overholder arbejdsmiljøloven i Danmark.
  • Alle udenlandske virksomheder, der udfører arbejde i Danmark, skal anmelde sig i RUT.

- Det skal have mærkbare konsekvenser, hvis udenlandske virksomheder nægter at anmelde sig i RUT, fordi det bedre kan betale sig at lade være. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi sætter hårdere ind over for virksomheder, der ikke gør, så det koster daglige tvangsbøder, indtil de er anmeldt i RUT, siger beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V), i en pressemeddelelse. 

- Udenlandske virksomheder er velkomne i Danmark, men de skal selvfølgelig overholde reglerne på vores arbejdsmarked. Det er ikke til diskussion, fortsætter han.

Tilfredshed i byggeriet
Hos arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk er man godt tilfreds med lovændringen:

- Vi har i årevis krævet, at der blev grebet ind overfor udenlandske firmaer, der arbejder ulovligt i Danmark. Og hvis man ikke vil registrere sig i RUT-registret, er det et signal om at der er noget galt, siger direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen.

Arbejdsgiverforeningen understreger - lige som ministeren -, at alle udenlandske håndværkere og virksomheder er velkomne på det danske arbejdsmarked - men fremhæver, at det netop skal ske efter reglerne.

- Vores medlemmer har stor glæde af både den udenlandske arbejdskraft og af at samarbejde med udenlandske koncerner på de store byggerier. Men når en virksomhed ikke vil tilmelde sig RUT-registret, er det et signal om, at tingene ikke foregår på lige konkurrencevilkår i forhold til lønninger, skat, moms og alle de regler - blandt andet arbejdsmiljø - som de danske firmaer overholder, siger direktøren.

De nye regler
  • Arbejdstilsynet får hjemmel til at påbyde, at en udenlandsk virksomhed straks skal anmelde sig i RUT, hvis virksomhederne ikke har overholdt sin anmeldelsespligt. Hvis virksomheden fortsat ikke anmelder sig, kan den få daglige tvangsbøder, indtil anmeldelsen sker. Bøden er dagligt på mindst 1.500 kr.
  • Initiativet om tvangsbøder er en del af finanslovsaftalen for 2018 mellem regeringen og Dansk Folkeparti, hvor det blev besluttet at fortsætte en forstærket indsats for ordnede forhold på arbejdsmarkedet.
  • Lovændringen sker for at rette op på det forhold, at udenlandske virksomheder, der undlader at anmelde sig i RUT, kun kan få én enkelt bøde, hvis der er tale om samme tjenesteydelse på samme sted. Derefter kan virksomheden fortsætte med at bryde loven uden, at det har nogen konsekvens.
  • Lovforslaget træder i kraft 1. juli 2018.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109