23948sdkhjf

5.000 af de virkeligt tunge maskiner

Caterpillar har for nyligt leveret nummer 5.000 af en af de seriøst tunge dumpere, nemlig 793 som bruges i minedriften

Det er de helt store maskiner, og der er lavet 5.000 af dem, som kører over hele verden i forskellige typer af miner. CAT 793 vejer 227 tons, og noget af en krabat. Den konkrete nummer 5.000 af slagsen er leveret til en mine i Australien, hvor der kører flere af dem. Australien, Nordamerika og Sydamerika er de største markeder for denne type maskine, der ikke sådan lader sig blæse af vejen.

Modellen har ifølge en pressemeddelelse fra Caterpillar i Geneve været i produktion siden 1991 og er dermed den længstlevende model blandt denne type af maskiner til overflademiner. Den omtalte nummer 5.000 er femte generation af maskinen, når det kommer til udviklingstrin.

Ingen i Danmark
Der kører selvsagt ingen i Danmark, fordi vi ikke har de kæmpeminer, der bruger så tunge maskiner. Men det til trods er de fascinerende at se på, og ikke mindst at kravle rundt på. De er flere etager høje, og oppe ved siden af førerkabinen er pladsen stor nok til, at der kan stå et bord og fire stole. Hjulene er mere end mandshøje.

Alligevel er denne model en af de foretrukne, når det gælder førerløs drift. Alene i Australien kører mere end 100 af denne type maskine uden fører, og førerløse dumpere af denne type har flyttet mere end 800 mio. tons materiale siden ombygningen til førerløse maskiner fandt sted for omkring fire år siden. Det faktum, at de er blevet autonome maskiner, har øget effektiviteten med mere end 20 procent og øget sikkerheden og sænket driftsomkostningerne ganske betydeligt.

Femte generation
Modellen er løbende udviklet i tæt samarbejde med kunderne. Udvikling er dyrt, når det kommer til så store maskiner, og derfor er det vigtigt at det rammer rigtigt. Derfor er kunderne ifølge Caterpillar tæt inde på livet, når det kommer til, hvad der skal til på nye modeller.

Maskinerne kan køre i mange år og kan løbende opdateres med nye teknologi, ligesom vedligeholdelse og renoveringer finder sted. En af de ældste er fra 1992, altså året efter at modellen kom. Den kører stadigvæk, og har 173.000 driftstimer, svarende til omtrent 20 år på uret. Den kører i en mine i USA.

- Den allerførste, der blev leveret i 1991, altså for 27 år siden, er fortsat i drift, og leverer en "best-in-class" omkostning per ton, siger Sudhanshu Singh, global produktchef i Caterpillars division for tunge minemaskiner.

Det er Pon Equipment, der importerer maskinerne til Danmark, og de kan helt sikkert får den hjem, hvis du står og mangler en.
Sigh

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095