Rådgivere udstråler fortsat optimisme
Det kan være risikabelt at spå om et 2018, der kun er knap fire måneder gammelt, men Henrik Garver, adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), vover pelsen.
- Der er ingen tvivl om, at de rådgivende ingeniørvirksomheder har en solid ordrebog, og at 2018 derfor bliver et år, hvor toplinjen løftes yderligere. Og det sker med afsæt i, at 2017 var et år, hvor en række virksomheder har fremvist markant vækst. Der er ingen sektorer, som slår tilbage; selv i byggeriet opvejes nedgangen i den offentlige sektor af flere private opgaver, siger han.
Hans melding kommer på baggrund af FRI’s april-konjunkturmåling, der viser, at de rådgivende ingeniørvirksomheder forventer at skulle ansætte flere medarbejdere, og at der forventes en fremgang i den langsigtede ordrebeholdning.
Markant vækst i ansatte
Udsigterne er generelt mere positive end opgørelsen fra oktober 2017.
Siden oktober 2017 har der været markant vækst i opgaver inden for boligbyggeri, i energisektoren og i eksporten.
Infrastruktur og miljø, herunder klimatilpasning, spildevandshåndtering og vand, har vist en mere beskeden fremgang, mens erhvervsbyggeriet fastholder niveauet, og der er tilbagegang i offentligt byggeri.
- Det er baggrunden for, at vi kan forvente en markant vækst i antallet af ansatte. Fremgangen er tydelig, udfordringen er, om det holder hele vejen til bundlinjen, når vi gør regnskabet op i 2018, siger Henrik Garver i en kommentar til undersøgelsen.
Flere ordrer end i 2017
Et centralt element i den seneste konjunkturmåling er udviklingen i virksomhedernes ordrebeholdning.
Ordrebeholdningen for FRI-virksomhederne er forbedret i forhold til oktober 2017, og overordnet for hele Danmark forventes der markant fremgang (se også faktaboks).
Branchens omsætning i en række forskellige sektorer har været positiv de seneste seks måneder. Ordresituationen for især boligbyggeri, i energisektoren og i eksporten generelt oplever markant fremgang. For infrastruktur og miljø er situationen nogenlunde den samme, med fremgang. Offentligt byggeri er den eneste sektor, hvor der er en mindre tilbagegang.
Det skal dog bemærkes, at der i undersøgelsen er markante forskelle mellem landsdelene. Erhvervsbyggeriet går tilbage vest for Storebælt, mens det offentlige byggeri går tilbage øst for Storebælt.
Rekruttering fortsat udfordring
- De største udfordringer for branchen i det nuværende marked er rekruttering, siger Henrik Garver.
Og her mener han både i forhold til at understøtte virksomhedernes vækst og behovet for løsninger på samfundsudfordringer, der kræver en indsats fra de rådgivende ingeniører; samt produktivitet i forhold til blandt andet offentlige udbud og de tilknyttede tilbudsomkostninger.
- Her vil det kommende AB-aftalesæt kunne bidrage til at løfte produktiviteten, siger Henrik Garver i en pressemeddelelse.
Optimisme i hele landet
Et centralt element i den seneste konjunkturmåling fra FRI er udviklingen i virksomhedernes ordrebeholdning.
Ordrebeholdningen for FRI-virksomhederne er forbedret i forhold til oktober 2017, og overordnet forventes der markant fremgang. Vest for Storebælt forventer virksomheder, der beskæftiger 59 procent af de ansatte, en forbedring i ordrebeholdningen, mens blot én pct. forventer tilbagegang. Øst for Storebælt er det 53 procent, der forventer en fremgang i ordrebeholdningen og igen blot én procent, der forventer tilbagegang. (Kilde: Foreningen af Rådgivende Ingeniører) |