23948sdkhjf

Claus’ alternative vej til uddannelse

Trods en svær tid i folkeskolen er Claus Bering nu godt på vej til at få sig en uddannelse

Da Claus Bering gik i 10. klasse, var det ikke sikkert, at han ville blive erklæret parat til at starte på en erhvervsuddannelse. Han har gennem hele sin skolegang kæmpet med ordblindhed og haft svært ved at finde sig til rette i de boglige fag. Men selvom der har været flere bump på vejen, har det ikke stoppet ham i at følge sin drøm om at få en uddannelse.

I dag går han på Frederikshavn Produktionsskoles Erhvervsgrunduddannelse (EGU) og er i lære hos entreprenørselskabet Trigon.

Noget, han bestemt ikke er kommet sovende til.

– Siden tredje klasse har jeg været bagud fagligt i forhold til de andre. Jeg var så træt af at gå i skole, så jeg satte mig for, at der skulle ske noget andet. Skolen gad jeg simpelthen ikke længere, siger Claus Bering.

En mand med et mål
Skoletrætheden var dog ikke noget, der gik udover Claus Berings motivation for at komme videre. Han kontaktede Frederikshavn Produktionsskole og blev enige med dem om, at han skulle starte på EGU-forløbet, der er tilrettelagt med meget praktik og en lille smule undervisning. I løbet af kort tid skaffede de ham en læreplads hos Trigon.

Claus Bering fik fremskyndet sine eksamener og startede i lære - helt uden at være en tur omkring produktionsskolen først.

– Claus er jo en utraditionel elev. Normalt er vores elever meget i tvivl om, hvad de gerne vil med deres fremtid. Men Claus var ekstremt målrettet. Han ville simpelthen bare det her, fortæller EGU-koordinator på Frederikshavn Produktionsskole Ib Christensen.

I øjeblikket arbejder Claus Bering med at lægge kloakrør i Skagen. Da han startede arbejdet hos Trigon, opnåede han hurtigt en ekstremt stejl læringskurve. Noget han aldrig før havde oplevet i folkeskolen.

– Matematik har altid været uforståeligt for mig. Men vi skal bruge det, når vi lægger rør. Nu giver det, jeg aldrig kunne lære i folkeskolen, pludselig mening. Det overrasker mig helt vildt, siger Claus Bering. På Trigon har Claus Bering høstet masser af roser for sit arbejde, hvilket han heller ikke ligefrem er vant til.

– I skolen fik jeg altid af vide, at de ting, jeg lavede, var gode nok. Men jeg vidste jo godt, at jeg var bagud. Men når jeg bliver rost for mit arbejde, får jeg det så godt indeni. Det giver et kæmpe selvtillidsboost, siger han.

Trigon kan tilbyde Claus Bering en "rigtig" læreplads, hvis han starter på struktør- eller maskinføreruddannelsen, når hans EGU-forløb slutter. Ifølge direktør i Trigon Peter Ehlern, er der gode muligheder for, at de tilbyder ham en læreplads.

– Claus har indtil videre klaret det til perfektion, og hvis han har motivationen, er der ikke noget, der stopper ham. Men han skal have lysten til at gå i skole også, siger han.

Hvis man spørger Claus Bering selv, er han klar til at tage udfordringen op.

– Skoledelen bliver en udfordring, men jeg tror, det kommer til at give meget mere mening for mig nu. Jeg vil rigtig gerne se, om jeg kan gennemføre det, siger han.

Uden uddannelse

15 procent af eleverne i Frederikshavn Kommune, der forlod 9. klasse sidste år, fik ikke 2 i dansk eller matematik, og blev derfor erklæret ikke-uddannelsesparate.

På landsplan var det kun 11 procent, der blev erklæret ikke-uddannelsesparate.
Hvis man får tilbudt en læreplads, kan man få lov til at starte på en erhvervsuddannelse, selvom man er erklæret ikke-uddannelsesparat.

I Frederikshavn Kommune er der 850 unge mellem 18 og 24 år, der ingen uddannelse har, og som heller ikke er ved at tage en. Det svarer til hver femte ung mellem 18 og 24 år i kommunen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109