2019 byder på 30.000 nye boliger
Boligmarkedets position som vækstmotor for byggebranchen fortsætter og rammer næste år en milepæl på 30.000 nye huse og lejligheder.
Det vurderer Dansk Byggeri i en ny analyse.
- Vi har foretaget en markant opjustering sammenlignet med vores seneste prognose, fortæller cheføkonom Bo Sandberg.
Siden 1980 har antallet af påbegyndte boliger kun været over 30.000 tre gange. Det skete i 1986, 2005 og 2006.
Efterslæb bliver indhentet
Baggrunden for opjusteringen er, at Danmarks Statistik har revideret data for tidligere år og hævet niveauet for 2016, hvilket altså også påvirker Dansk Byggeris prognoser i en positiv retning.
Dykker man længere ned i tallene, fremgår det, at det især er etagebyggerier, der er i fremgang.
- Urbaniseringen har skabt et øget behov for flere boliger i de store byer, og der har været en form for efterslæb på området, efter nybyggeriet stod stille i årene efter finanskrisen, siger Bo Sandberg.
Han henviser til, at niveauet for nye huse og lejligheder var nede omkring 11.000 i 2013 og altså er steget betragteligt de seneste år.
Bo Sandberg fremhæver desuden en lav rente og stigende priser på eksisterende boliger som faktorer, der motiverer til at bygge nyt. Desuden giver nybyggeri også grobund for mere renoveringsarbejde, ifølge Dansk Byggeri.
Behov for flere mindre boliger
Direktør Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videnscenter kalder 30.000 for et "ekstremt højt niveau".
Han er dog en smule skeptisk i forhold til, om niveauet rammer milepælen næste år, men understreger, at han ikke har set datagrundlaget bag forudsigelsen.
- Der er ingen tvivl om, at efterspørgslen på nye boliger i de store byer er der. Det vil den være i flere år frem, og det er glædeligt, hvis de 30.000 bliver realiseret. Det kommer dog til at afhænge af, om udviklerne og pensionskasserne finder de rigtige grunde og formår at målrette projekterne efter de lokale behov, siger han.
Liliegreen peger på, at markedet for store og dyre lejligheder begynder at være mættet i København. Samtidig er investorerne udfordret af, at Københavns Kommune har krav om, at nye boliger i gennemsnit skal være 95 kvm.
- Det betyder, at nogle af de nye lejligheder skal være forholdsvis store, men det kan give udfordringer, da det ikke vrimler med liebhavere i Danmark, der kan betale over 10 mio. kroner for en lejlighed. Man skal også huske på, at der er et stort antal singler i hovedstaden, som ikke søger den boligtype, siger direktør Curt Liliegreen.
Læs også: Boligbygger slår rekord i gunstigt marked