23948sdkhjf

Dansk aftryk på genindviet svensk kirke

Drachmann Arkitekter har afsluttet restaureringen af Frederikskyrkan i Karlskrona

Danske Drachmann Arkitekter kunne i søndags afslutte sit arbejde med med restaureringen af Frederikskyrkan i den svenske by Karlskrona.

Arkitekt Ole Drachmann har sammen med datteren Amalie Drachmann stået for den nænsomme restaurering af kirken, der er på FN-organisationen Unescos verdenarvsliste.

Parret har nyfortolket kirkerummet, så der vil være mulighed for at søge ind i kirken alle døgnets timer alle årets dage.

- Frederikskyrkan har været en fantastisk opgave for os, hvor vi har arbejdet med at udvikle kirken, så den igen trækker og får folk indenfor dørene. Dette mål kræver ikke nødvendigvis en stor og forkromet løsning som i Karlskrona, siger Ole Drachmann i en pressemeddelelse.

Frederikskyrkan blev genindviet i søndags - Palmesøndag - og det er ikke tilfældig valgt.

Frederikskyrkan, Karlskrona
Fredrikskyrkan i svenske Karlskrona blev indviet i 1744. Den er tegnet af den svenske arkitekt Nicodemus Tessin d.y., og regnes i dag, som et af den klassiske romerske baroks fornemmeste monumenter i Sverige.

Sammen med flådebyen Karlskrona har Fredrikskyrkan siden 1998 været optaget på Unescos Verdensarvsliste.

Bygherre: Svenska Kyrkan
Arkitekt: Drachmann Arkitekter
Type: Restaurering og transformation
År: 2014-2018
Status: Afsluttet
Pris: 110 mio. svenske kroner (80 mio. kroner)
Samarbejde: Eduard Troelsgård Rådgivende Ingeniører A/S, Gade & Mortensen Akustik A/S og Studio Daniel Siim

Palmesøndag indleder kirkens vigtigste højtid - påsken. Palmesøndag er i den kristne tro, dagen hvor Jesus trådte i karakter som messias og igennem ham, at det kristne fællesskab med Gud gives. På samme måde genåbner den svenske kirke som en fornyet kirke, som samtidig holder fast i de kirkelige traditioner.

Gennemgribende konservering
Fredrikskyrkan er en reception af 1200-tallets katolske kirkearkitektur; den er opført efter barokkens stilidealer, og senere indrettet efter 1900-tallets normer og værdier.

Det liv som leves i dag er dog markant anderledes.

Rent praktisk har den historiske bygning undergået en gennemgribende konservering, som har genforstærket det oprindelige arkitektoniske udtryk. Samtidig er kirkens rum blevet transformeret, så der er skabt fleksible og multifunktionelle rum.

- Man skal ikke blot fjerne kirkebænkene for at gøre det, det skal altid være en velovervejet vurdering af rummets bærende kultur- og arkitekturhistoriske kvaliteter, hvor de historisk bærende elementer må vejes op imod funktion, udtaler Ole Drachmann.

Moderne løsninger
Også moderne løsninger er tænkt ind i kirken.

Manglende opbevaringsrum er etableret i en 30 kvm stor elevator mellem kirkerummet og krypten, placeret midt i korskæringen; udover at være depotrum med plads til alle kirkens stole rummer elevatoren også et ligkøl.

Elevatoren kan hæves op og anvendes som scene til korkoncerter og andre kirkelige aktiviteter. Scenens gulv består ydermere af seks kor-podier som individuelt kan justeres i forskellige højder.
brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109