23948sdkhjf

Brexit presser danske og engelske SMV’er

Både danske og britiske SMV’er forventer dalende samhandel på grund af briternes udtræden af EU

"Det ser sort ud". Sådan var meldingen, da de engelske SMV’ers organisation besøgte Danmark.

Deres størst frygt er mangel på kvalificeret arbejdskraft, hvis de ca. 3 mill. EU-borgere, som i dag arbejder i Storbritannien, bliver sendt ud af landet.

Sådan lød vurderingen fra Federation of Small Businessses i Storbritannien, da de i slutningen af januar besøgte SMVdanmark - det der tidligere hed Håndværksrådet.

Opgiver at eksportere
Formanden, Mike Cherry, mødtes med repræsentanter for SMVdanmark for at drøfte de problemer, som især de britiske SMV’er, men også EU’s øvrige små og mellemstore virksomheder, vil blive stillet overfor i forbindelse med briternes udtræden af EU.

- SMV’erne i Storbritannien rammes særlig hårdt af en tilbagevenden til handelsbarrierer, som Storbritannien har været fri for siden 1972. Især må man forvente, at mange SMV’er vil afstå fra at søge ud på eksportmarkeder, når selv nære markeder bliver mere bureaukratiske og mindre profitable at arbejde på. Det lover absolut ikke godt for Storbritanniens økonomi og beskæftigelse, og det kan næppe undgå at bremse vores eksport til Storbritannien, vurderer internationaliseringschef i SMVdanmark, Jens Kvorning.

Risiko for hård Brexit
Hidtil har EU’s forhandlinger med briterne været ført i en fælles front, hovedsageligt dikteret af Tyskland og Frankrig.

Den taktik har ind til videre ikke givet det europæiske erhvervsliv mulighed for at stille krav om størst mulig åbenhed.

Og på britisk side har den gjort frustration så stor, at vurderingerne fra britiske Oxford Economics i januar vurderede, at der var hele 30 procent risiko for at briterne til slut ville vælge helt at forkaste det endelige resultat med en hård Brexit til følge.

SMVdanmark vil arbejde politisk for, at briterne forbliver så tæt knyttet til EU som muligt.

Pres på regeringen
- Hvis vi ikke gør noget i overgangsfasen for at vende en udvikling, som ser sort ud - så vil skadevirkningerne for alvor blive store. Vi skal skabe optimisme ved at sætte turbo på at styrke de eksisterende bånd og skabe nye mellem Danmark og Storbritannien, siger Jens Kvorning og tilføjer, at de samtidig op opfordrer regeringen til at arbejde for især at undgå tekniske handelshindringer, som rammer SMV ekstra hårdt.

- Fordi det giver en stor startomkostning ved at komme ind på markedet. I modsætning til toldbarrierer, der rammer alle lige hårdt, siger han.

Konkret mener SMVdanmark, at danske politikere og myndigheder bør give særligt gunstige vilkår for danske SMV’er, der ønsker at styrke deres kommercielle relationer til Storbritannien, ligesom man gjorde en særlig indsats for at hjælpe de erhverv, som blev hårdt ramt af sanktionerne imod Rusland.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, lovede i juni sidste år at EU-borgere, der opholder sig lovligt i landet, kan blive, efter briterne har forladt EU.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14