Nedbryder-konkurs efterlader kreditorer med kæmpetab
Det potentielle tab for kreditorerne efter konkursen i IF-koncernen kan løbe op i mere end 220 mio. kroner.
Det skriver Nordjyske Stiftstidende med henvisning til redegørelser fra advokat Gert Nissen, der er kurator på de i alt fem konkursboer i sagen.
Værst ser det ud i det tidligere IFR Aalborg A/S, kendt under navnet IF Recycling, hvor der er anmeldt krav på i alt 111 mio. kroner mod boet.
Massiv medieomtale
Kravene er primært relateret til oprydningen på IFR’s tidligere pladser i Aalborg og i Aalestrup.
I et af de andre selskaber, IF Group A/S, der også kendt som IF Nedbrydning, er der anmeldt krav på 91 mio. kroner.
IF Group gik tilbage i marts 2017 først i rekonstruktion og siden konkurs - ifølge daværende direktør Thomas Lundshøj som en konsekvens af manglende ordrer efter massiv medieomtale og beskyldninger om blandt andet ulovligt oplag på Aalborg Havn og snyd med lønudbetalinger.
Tvunget tilbagebetaling
Det var 3F, som i november 2016 rejste et krav på 15 mio. kroner mod IF Group for brud på overenskomsten med en række ansatte af rumænske herkomst. Beskyldningerne gik blandt andet på, at medarbejderne var blevet tvunget til at tilbagebetale en del af deres løn til IF Group.
Arbejdsretten tilkendte i april 2017 3F 2,072 mio. kroner i erstatning på vegne af 17 rumænske medarbejdere. Godt halvanden måned senere idømte Retten i Aalborg IF Group og en tidligere HR-medarbejder til at betale en erstatning på 729.000 kroner til seks tidligere rumænske ansatte.
IF Group havde på konkurstidspunktet gang i 35 nedbrydningsopgaver rundt om i landet. Ifølge Nordjyske er det lykkedes for kurator at få solgt disse entrepriser videre.