23948sdkhjf

Dansk Byggeri: Virksomhedernes sorte arbejde koster statskassen milliarder

Skat bør derfor kortlægge omfanget, mener Dansk Byggeri, der bakkes op fra flere sider af Folketinget

Der mangler totalt overblik over det sorte arbejde, der foregår ude i virksomhederne.

Det mener Dansk Byggeri, der med helt nye beregninger dokumenterer, at sort arbejde i virksomhederne årligt koster staten 11 mia. kroner i skattetab.

Når en virksomhed kører noget af omsætningen uden om kasseapparatet, er der stor sandsynlighed for, at de sniger sig uden for Skats søgelys. For på trods af en målrettet indsats mod virksomhedernes sorte arbejde, så ved ingen, hvor stort omfanget er, og i hvilke brancher det foregår. I Danmark kortlægger man nemlig kun det sorte arbejde, som private borgere køber eller sælger. Det er et problem, mener Dansk Byggeris adm. direktør Lars Storr-Hansen.

- Det er katastrofalt, når vi ved, at der bliver begået økonomisk kriminalitet, og vi ikke baserer vores indsats mod virksomhedernes sorte arbejde på aktuel viden. Skat har sprunget et vigtigt led over, og det skal vi rette op på. Som det er nu, arbejder Skat i blinde, når vi hverken kender omfanget af virksomhedernes sorte arbejde eller ved i hvilke brancher, det foregår, siger han.

Effektiv bekæmpelse
Ifølge Dansk Byggeris beregninger udgør det totale sorte arbejde mindst 74 mia. kroner heraf står borgernes sorte arbejde for mindst 52 mia. kroner, mens virksomhedernes sorte arbejde udgør mindst 22 mia. kroner svarende til et skattetab på 11 mia. kroner.

Det er Rockwool Fonden, der har kortlagt borgernes sorte arbejde ved hjælp af interviewundersøgelser, og det er blandt andet på baggrund af de resultater, Skat kan tilrettelægge sine indsatser.

- Der ikke noget i vejen med kvaliteten af Rockwool Fondens undersøgelser, men det er et problem, at vi kun kortlægger borgernes sorte arbejde, siger Lars Storr-Hansen og fortsætter:

- Det er godt, vi får kortlagt privatpersoners sorte arbejde. Det er kun, når vi undersøger sort arbejde, at vi bliver i stand til at bekæmpe det effektivt. Men vi er nødt til også at kortlægge det sorte arbejde, der foregår skjult i virksomhederne. Alt andet er urimeligt over for størstedelen af virksomhederne, der nemlig overholder reglerne, siger Lars Storr-Hansen.

Politisk opbakning
Det bakkes op af Socialdemokratiets skatteordfører Jesper Petersen.

- De nuværende bud på omfanget af sort arbejde er mangelfulde, og undervurderer tilsyneladende omkostningen for samfundet. Ikke mindst det systematiske, organiserede sorte arbejde gennem virksomheder bør Skat gå efter at nedbringe, og derfor er Dansk Byggeris undersøgelse og efterlysning meget relevant i vore øjne, siger han.

Samme melding lyder fra Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær.

- Det er Skat, der opgør hvor meget sort arbejde der bliver udført. Er der dele der mangler i den opgørelse eller kan man lave en bedre kortlægning, så støtter DF det, siger han.

Regeringen har afsat 480 mio. kroner til at styrke skattekontrollen, og det er oplagt, at nogle af de penge skal bruges til at styrke indsatsen mod sort arbejde og sikre bedre kortlægning og kontrol, mener Lars Storr-Hansen.

Han understreger samtidig, at ansvaret for at kortlægge og bekæmpe sort arbejde ligger hos Skat og politiet.

Sort arbejde

En beregning fra Dansk Byggeri, med en metode der bruges i Sverige og Canada, viser, at det sorte arbejde udgør 74 mia. kroner. Det er 22 mia. kroner mere end det hidtidige skøn af borgernes sorte arbejde fra Rockwool Fondens Forskningsenhed. Forskellen stammer fra virksomhedernes sorte arbejde og betyder, at Staten mister 11 milliarder kroner mere i skatteindtægter, end vi hidtil har vidst:
Det totale sorte arbejde udgør mindst 74 mia. kroner
Borgernes sorte arbejde udgør mindst 52 mia. kroner
Virksomhedernes sorte arbejde udgør mindst 22 mia. kroner
Kilde: Dansk Byggeri

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114