23948sdkhjf

Udfordret byprojekt koster kommune 387 millioner

Partier vil nu have ekstern undersøgelse af kæmperegningen

387 mio. kroner har drømmen om at skabe et af danmarkshistoriens største byudviklingsprojekter indtil videre kostet de cirka 40.000 borgere i Frederikssund kommune.

Det skriver DR på baggrund af en aktindsigt, de har fået.

Der er tale om bydelen Vinge, og det er blandt andet køb af byggegrunde, byggemodning og konsulentbistand, der sender regningen til kommunes skatteborgere, som lige nu må afvente, hvad der kommer til at ske.

Projektets fremtid har nemlig været uklar, siden kommunens frem mod årsskiftet afbrød samarbejdet med AP Ejendomme og MT Højgaard, der ellers stod til at skulle udvikle og opføre det nye Vinge Centrum. Det skete, fordi partnerne ikke kunne blive enig om en endelig aftale.

Løbet stor risiko
Ifølge DR blev det første trecifrede millionbeløb til jordkøb taget ud af kommunekassen i 2009, men langt størstedelen af pengene er brugt i perioden fra 2014 til december 2017.

Og ifølge DR har flere eksperter gennemgået forløbet og vurderet, at selvom Vinge kunne have været en fornuftig investering, så har kommunen løbet en stor risiko ved at satse tæt på 400 mio. kroner på projektet.

Grundet den usikre aftale om udviklingen af Vinge har der nemlig ikke været sikkerhed for, at kommunen kunne hente investeringen hjem igen, lyder det.

Afkastet er da også langt fra de flere hundrede mio. kroner, som kommunen allerede har budgetteret med at få i kassen.

Af aktindsigten fra Frederikssund kommune fremgår det, at den samlede indtægt fra Vinge-projektet indtil nu har været 36 mio. kroner, og det har betydet, at politikerne i kommunen har vedtaget et sparekatalog.

Forsvarer investeringen
Fra politisk side forsikrer både Frederikssund Kommunes borgmester John Schmidt Andersen (V) og kommunaldirektør Ole Jacobsen over for DR, at de 387 mio. kroner brugt på forberedelserne til byprojektet er givet godt ud.

- Pengene er ikke spildte, for vi er i gang med en proces, hvor der skal ske et genudbud. Man skal også kigge på, hvad de udgifter dækker over. Hovedparten er jo ting, vi har fået eller jordkøb, som repræsenterer en ganske betydelig værdi. Vi har helhedsplanen, og vi har hele det tekniske grundlag for at arbejde videre, siger Ole Jacobsen.

Omvendt mener to af partierne i byrådet - nemlig Socialdemokratiet og Enhedslisten, at hele sagen kalder på en undersøgelse.

- Vi skal have sat en tilbundsgående undersøgelse i gang. Det projekt har ikke været ordentlig styret, og det bør undersøges eksternt enten af Kommunernes Landsforening eller af Indenrigsministeriet, siger Pelle Andersen-Harild, byrådsmedlem for Enhedslisten, til DR.

Han bakkes op af Socialdemokratiets Niels Martin Viuff.

- Det her projekt er ganske forfærdeligt. Det har taget hele kassebeholdningen, og det er jo ikke særlig mærkeligt, når man har valgt at poste 387 mio. kroner i en pløjemark, siger han.

Men man er nødt til at foretage en investering for overhovedet at kunne gå i gang og forberede et udbud af en størrelse, som kommunen har været igennem, lyder modsvaret fra Ole Jacobsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109