Tak for 2017 - og velkommen til 2018
I Danske Malermestre kan vi se tilbage på 2017 som et godt år, hvor malerfaget oplevede en fortsat fremgang i aktiviteten. Det samme gjaldt for resten af byggebranchen, og det er rigtig positivt, men desværre er der også en bagside. Alt for ofte oplever vi, at for stramme tidsplaner, dårlig styring og manglende anerkendelse og respekt mellem byggefagene fører til en ustruktureret byggeproces, hvor slutproduktet langt fra altid er optimalt. Og den aktuelle travlhed i byggebranchen og manglen på kvalificeret arbejdskraft gør bestemt ikke situationen bedre.
Byggeriets dårligdomme
Vi har i 2017 forsøgt at sparke gang i en debat om dette emne, og vi vil meget gerne samarbejde med de andre byggefag om at fremme en bedre byggeproces. Som et finish-fag havner malerne ofte i orkanens øje og mærker om nogen konsekvenserne af byggeriets dårligdomme.
Overenskomstfornyelsen 2017 var skelsættende for Danske Malermestre, idet det lykkedes os og Malerforbundet at få rettet de knaster, der opstod i vores akkordprisliste, da den blev gennemgribende forenklet tilbage i 2012.
Desuden lykkedes det os at overbevise regeringen og Dansk Folkeparti om, at en permanent boligjobordning fortsat skulle indeholde malerarbejde.
Konstant fokus på arbejdskraft
Desværre er det indvendige malerarbejde fortsat ikke en del af ordningen, hvilket er brandærgerligt, for det er der, at ordningen for alvor ville kunne gøre en forskel i forhold til sort arbejde og gør-det-selv arbejde.
Vi ser frem til fortsat vækst i 2018, men vi regner desværre også med, at 2018 bliver året, hvor vi for alvor vil kunne mærke manglen på arbejdskraft. Vi har lanceret en praktikpladsgaranti i malerfaget, og den forventer vi os meget af, men der vil jo gå nogle år, før den vil kunne afhjælpe manglen på arbejdskraft.
Derfor er det bydende nødvendigt, at regering og politikere konstant har fokus på at fremme udbuddet af arbejdskraft. På det område har det knebet gevaldigt med resultater i 2017, så vi håber, at det ligger først på den politiske to-do-liste i 2018.
Artiklen er en del af temaet Debat.