DAGENS LEDER: Jobskifter skal ikke være en flugt
Der bliver længere og længere mellem de runde jubilæer i de danske virksomheder. For de dage, da medarbejderne var tro mod virksomhederne og blev der måske hele deres arbejdsliv, er ved at være passé.
Ifølge en ny undersøgelse fra a-kassen Ase skiftede hver tredje lønmodtager - eller omkring 800.000 ansatte - i 2017 fra et job til et andet eller fra ledighed eller uddannelse. Primært fordi drømmen om nye udfordringer trak.
Nu er det jo ikke nødvendigvis et usundt tegn på det danske arbejdsmarked, at der er en løbende udskiftning af medarbejdere i virksomhederne. Nye medarbejdere bidrager med viden og kompetencer, og jobskifte giver nye udviklingsmuligheder for de ansatte.
Undersøgelsen viser ikke, om udviklingen med hver tredje lønmodtager, der får nyt job, er en frem- eller tilbagegang i forhold til tidligere.
Men at det lykkes hver tredje lønmodtager at få nyt job, er jo egentlig et sundhedstegn. Og virksomhederne bør ikke se det som en svaghed, at jobansøgere kun har siddet to-tre år i et job. Så længe der har været en konstant faglig udvikling er det jo kun et plus.
Men virksomhederne bør alligevel gøre en effektiv indsats for at fastholde sine ansatte. For det koster tid, penge og kræfter at lære nye medarbejdere op, og konstante jobskift i virksomhederne må ikke ende med medarbejderflugt til skade for virksomhedernes udvikling og tab af viden.
Derfor skal der til stadighed være fokus på kompetenceudvikling og fastholdelse.