DAGENS LEDER: 2018 byder på flere ubekendte
Nytårsklokkernes bimlen indvarslede et 2018, som forhåbentlig bliver et af de mere fremgangsrige for bygge- og anlægsbranchen.
Finansloven for 2018 betød en permanent boligjobordning, hvilket giver håb i ikke mindst de mindre bygge- og anlægsvirksomheder, og for anlægsvirksomhederne er der udsigt til flere anlægsopgaver efter en række store anlægsprojekter nu bliver sat i gang.
Licitationen - Byggeriets Dagblad kan til oktober fejre sit 110 års jubilæum, og i dag flytter vi i nye lokaler på Nørrebro i København. Herfra vil vi fortsætte den tætte dækning af bygge- og anlægsbranchen.
For 2018 rummer unægtelig også flere ubekendte. Bygge- og anlægsvirksomhederne kan se frem til endnu et år, hvor mængden af arbejdskraft ikke er optimal. Flere steder skal der bruges udenlandsk arbejdskraft for at få ordrerne til at hænge sammen. Og et nyt bygningsreglement og et revideret AB-system kræver omstillinger i virksomhederne.
Samtidig er der langt fra unge nok, som vælger at tage en erhvervsuddannelse til at klare fremtidens behov. Det gør desuden heller ikke situationen nemmere, at landets erhvervsskoler skal spare to procent om året gennem det særlige omprioriteringsbidrag. Det skaber en begrundet frygt for, at kvaliteten af uddannelserne går ned, og det har virksomhederne ikke brug for.
Derfor er det også en stor fejl, at sparekravet bliver fastholdt, og det harmonerer ikke med 2020-målet om, at 25 procent af en ungdomsårgang skal have en erhvervsuddannelse.