Arkitekt er på plads til Sports- og Kulturcampus
Hvem er hvem?
|
Et enigt bedømmelsesudvalg har valgt Schmidt Hammer Lassen Architects med underrådgivere Masu Planning ApS, Loop Architects og Cowi A/S til at designe det nye sports- og Kulturcampus i Gellerup.
Teamet vinder foran to andre hold ledet af henholdsvis 3XN A/S samt CEBRA A/S og Adept ApS.
I sin bedømmelse har komitéen blandt andet lagt vægt på, "at vinderprojektets overordnede udtryk tilbyder en sammenhængende arkitektonisk helhed, hvor Gellerupplanens vinkelrette struktur udfordres af en levende og bevæget struktur med mange forskellige rumligheder og et spændende hierarki af forbundne rum", fremgår det af en pressemeddelelse fra Aarhus kommune.
Dertil kommer, at de mange funktioner væves "tæt sammen og skaber ét samlet campus, hvor der er god plads til levende fællesskaber. Sidst men ikke mindst har arkitekterne bag projektet rakt ud til partnere for at sikre ansvarlig brug af ressourcer med omtanke for miljøet", lyder det.
Flere bygninger på tale
Som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har beskrevet skal campusområdet være med til at åbne Gellerup mod omverdenen, og det nye område vil omfatte tre bygninger. Det gælder et bevægelseshus samt en fælles bygning med bibliotek og beboerhus. Dertil kommer et verdensbad, som der arbejdes på at udvikle.
Foruden bygningerne kommer en kunstgræsbane, som allerede er taget i brug, en stor bypark og en sammenbindende Verdensplads.
Samlet forventes området at tiltrække op mod 600.000 besøgende årligt.
Fokus på samhørighed
Selv fremhæver Schmidt Hammer Lassen Architects multihuset.
Hvem udpegede vinderen?
Bedømmelseskomitéens medlemmer:
|
- Vores intention bag designet var at skabe et indbydende sted, der er åbnet og relevant for lokalsamfundet samtidig med, at det tiltrækker beboere fra Aarhus og resten af verden, siger Trine Bertold, associeret partner hos Schmidt Hammer Lassen Architects, i en pressemeddelelse fra virksomheden.
- Vi håber, at trække folk ind i husets forskellige funktioner med arkitektur, der er forankret i lokalsamfundet, men også taler til et international publikum, fortsætter hun.
Hun fremhæver desuden netop fokus på et åbnet, flydende layout i området, der styrker fællesskabet, nabodemokrati og samhørighed.
- I et samfund, der er så alsidig som Gellerup, er det vigtigt, at den nye campus er et demokratisk sted, der er venligt, uprætentiøs og nemt at bevæge sig igennem, og som opfordrer alle i at interagere med andre fra andre samfundslag, siger Trine Berthold.
Det vindende hold vil nu begynde på udviklingen af et detaljeret design. Arbejdet on-site er planlagt til at starter i begyndelsen af 2018 og er beregnet til at stå færdigt i 2021.
Processen frem mod vinderen
Sådan forløb arkitektkonkurrencen:
|
Navnekonkurrence på tale
Det kommende bevægelseshus, der bliver en del af Sports- og Kulturcampus, skal have et navn. Derfor har parterne bag bevægelseshuset udskrevet en navnekonkurrence. Alle inviteres til at komme med deres bud på det nye navn på hjemmesiden: http://sportsogkulturcampus.dk. Sidste frist for at deltage er mandag den 22. januar.
|