Branche kæmper sammen om flere elever
Fra 2018 er der indført et begrænset optag for elever uden uddannelsesaftale på anlægsgartneruddannelsen.
Kvoten går på 256 elever, som kan starte på grundforløb to uden en uddannelsesaftale, og det har nu fået 3F, Danske Anlægsgartnere og deres fælles faglige Uddannelsesudvalg for Anlægsgartneri til at gå sammen om en kampagne, som går under overskriften "Vi uddanner fremtidens anlægsgartnere - gør du?".
Kampagnen fokuserer på at få de sidste anlægsgartnervirksomheder, som i dag ikke tager elever, til at løfte deres del af læsset med at uddanne fremtidens arbejdskraft.
- Der er simpelthen brug for et ekstraordinært løft fra hele branchen, hvis vi skal undgå Undervisningsministeriets benspænd og forhindre massiv mangel på faglærte i fremtiden, siger Annette Esbjerg Jensen, uddannelseskonsulent hos Danske Anlægsgartnere, i en pressemeddelelse.
Hurtigere aftaler
Derudover fokuserer kampagnen på at få uddannelsesaftaler på tale langt tidligere, end det hidtil har været kutyme i branchen, supplerer Jette Christiansen, uddannelseskonsulent i det faglige Uddannelsesudvalg for Anlægsgartneri.
Som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har beskrevet har det hidtil været udbredt, at der i branchen først er kommet uddannelsesaftale på plads efter grundforløb et og i løbet af grundløb to.
Det skyldes, at eleverne i højere grad her har taget stilling til, om det rent faktisk er anlægsgartnerbranchen de vil ind i, og at virksomhederne dermed får et bedre match, har Michael Petersen, direktør i Danske Anlægsgartnere, tidligere forklaret.
Foruden hurtigere uddannelsesaftaler påpeger Jette Christiansen muligheden for at indgå flere mesterlæreaftaler, "da Undervisningsministeriets kvote på 256 anlægsgartnerelever i 2018 ikke er nok til at sikre den tilstrækkelige faglærte arbejdskraft, som branchen efterspørger".
Ud af adgangsbegrænsningen
Samtidigt håber hun, at kampagnen vil medvirke til, at faget kommer helt ud af adgangsbegrænsningen.
Det kræver, at man kan dokumentere nedgang i delaftaler, nedbringelse af skolepraktikelever, og at anvendelsen af korte aftaler minimeres.
- Branchen indgår for mange korte aftaler og delaftaler. Dem skal vi nedbringe og derimod indgå flere ordinære aftaler og mesterlæreaftaler, så vi på sigt kan komme helt ud af denne adgangsbegrænsning. Gerne fra år 2019, siger Jette Christiansen.