23948sdkhjf

Boligjobordning med mange farver

Vi har brug for et håndværkerfradrag, der kan tage toppen af omkostningerne, mener Tekniq - det handler ikke kun om grøn omstilling

Efter at have levet en omtumlet tilværelse de senere år faldt der endelig ro over Boligjobordningen, da regeringen 8. december besluttede at gøre ordningen permanent som led i den nye finanslov (som dog lige skal vedtages endeligt først).

Eller, det skulle man da i hvert fald tro.

For lige siden det sidste punktum blev sat for Danmarks husholdningsbudget for 2018, har økonomerne nærmest stået i kø for at advare mod en boligjobordning, der også omfatter håndværksydelser - for "byggeriet har jo alt for travlt i forvejen".

Grøn omstilling
Økonomernes alarmlamper blinker dog på et misforstået grundlag. Den permanente Boligjobordning handler nemlig om meget andet og mere - den handler ikke mindst om grøn omstilling.

For Danmark skal virkelig stramme sig an for at nå de opstillede klimamål. Det betyder også, at boligejerne må deltage aktivt, ved både at øge brugen af vedvarende energi og samtidig skrue ned for energiforbruget.

Erfaringerne viser bare, at boligejerne har brug for en økonomisk gulerod, hvis de grønne drømme skal omsættes til konkret handling.

I en nylig undersøgelse fra YouGov og Tekniq svarede næsten tre ud af fire boligejere da også, at økonomisk tilskud kunne få dem til at foretage flere energirenoveringer i deres hjem.

Vigtigt med fradrag
Derfor har vi brug for et håndværkerfradrag, der kan tage toppen af omkostningerne. Og derfor er det skudt forbi målet, når økonomerne snakker om unødvendig støtte til en byggebranche på vej mod overophedning.

Men en velfungerende boligjobordning har også mange andre styrker end de grønne. Den er med til at begrænse danskernes brug af sort arbejde og skaber samtidig øget aktivitet i de dele af landet, hvor det ellers kan være svært at låne penge til at forny boligen. Og samtidig er den med til at øge behovet for lærlinge på tværs af hele byggebranchen - lærlinge, der bliver til den faglærte arbejdskraft, vi får så god brug for de kommende år.

Ja, der er heldigvis kommet gang i byggeriet igen oven på en af de mest sejlivede økonomiske kriser i nyere tid. Men vi er stadig - ikke mindst i installationsbranchen - meget langt fra flaskehalstilstandene i 2008. Der er stadig god plads til mere grøn omstilling, mindre sort arbejde og flere lærlinge - med god hjælp fra håndværkerfradraget.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.235