Erhvervsskoler: Besparelser er bekymrende
Ingen bryder sig om besparelser på ens eget område. Sådan er det nok for alle. Men i Dansk Byggeri er vi oprigtigt bekymrede over besparelserne på erhvervsskolerne.
For hvis vi ikke magter at få flere til at starte på og gennemføre en erhvervsuddannelse, så vil håndværksmestrene i stigende omfang være nødt til at sige nej til opgaver, fordi de mangler svende. Det går ud over den enkelte virksomhed, men rammer i høj grad også almindelige mennesker, der skal have renoveret deres bolig eller bygget et hus.
For slet ikke at tale om større byggerier, hvor det kan blive svært at rekruttere kvalificeret arbejdskraft.
Som det ser ud nu, vil erhvervsskolerne få 100 mio. kroner mindre i 2018. Det er mange penge for skoler, der i forvejen er pressede i kølvandet på erhvervsskolereformen, som meget fornuftigt strammede op på de række områder.
Pressede skoler
I Dansk Byggeri kan vi mærke, at skolerne er pressede. Og når man skal spare, så er det mest naturlige at koncentrere sig om at få butikken til at løbe rundt. Det kan få den konsekvens, at skolerne lukker de mindre fag, som har lavest tilgang af elever, men som ikke nødvendigvis er fag, vi kan undvære. Og har man først lukket et fag, er det meget svært at få lukket op igen.
Besparelser betyder også, at der bliver mindre overskud til samarbejde med andre.
Derfor er det langt fra usandsynligt, at en konsekvens af besparelserne også bliver, at skolerne må fravælge en del af samarbejdet med folkeskolerne og erhvervslivet. Og det er meget uheldigt, for det er jo i folkeskolen, kimen til en håndværkeruddannelse skal sås, og det er i virksomhederne, at lærlingene skal tage den primære del af deres uddannelse.
Ekstra indsats er nødvendig
Faktisk søgte kun 18,5 procent af grundskoleeleverne efter 9. eller 10. klasse ind på en erhvervsuddannelse, mens 74 procent valgte gymnasiet. Så vi er nødt til at gøre en ekstra indsats for at få de unge til at gå håndværkervejen.
Dansk Byggeri foreslår, at politikerne arbejder for, at erhvervsskolerne kan få bedre og mere stabile rammer om deres økonomi.
Vores håb er, at forligskredsen om erhvervsuddannelserne i løbet af 2018 kan bliver enige om at give erhvervsskolerne en flerårsaftale, som kan sikre erhvervsuddannelserne en stabil økonomi de næste fire år.
På den måde bliver det meget nemmere for skolerne at planlægge deres indsats på den mest fornuftige måde.
Artiklen er en del af temaet Debat.