DAGENS LEDER: En branche på støtten
Det helt store drama udeblev, og regeringen fik sin finanslov for 2018 forhandlet hjem med Dansk Folkeparti sent fredag aften. Set med byggebriller var der flere positive takter - ikke mindst Boligjobordningens videreførelse.
Dermed overlever Boligjobordningen, der med det oprindelige finanslovsudspil fra august udelukkende var en serviceordning. Men den grønne håndværkerdel vil altså fremover stadig være fradragsberettiget, og for første gang gøres ordningen permanent.
Eller så permanent man nu kan gøre den. For Boligjobordningen er ikke ligefrem Christiansborgs røde fløjs kop te, og de kan jo i bund og grund ophæve ordningen, hvis Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, indtager statsministerkontoret efter næste valg.
Når det er sagt, er det positivt, at den stop and go-effekt, der har hersket på området, nu forhåbentlig får en ende. Det har ikke været til virksomhedernes fordel, at deres kunder ikke har vidst, om der var et fradrag eller ej efter nytår. Og forhåbentlig kan en permanent ordning minimere det sorte arbejde og skaffe flere praktikpladser.
Man kan dog spørge, om ordningen har en permanent berettigelse. Den var god under krisen, men antallet af ledige stillinger i byggeriet er lige nu rekordhøjt, og der er generel fremgang i byggeriet. Er det så fair, at der fra statens side skal gives fradrag for håndværkerydelser, når hovedparten af byggeriet har rigeligt at lave og melder om mangel på arbejdskraft? Byggeriet bør ikke nødvendigvis være en branche på støtten i opgangstider.