Byggeriets ledige stillinger når ny rekord
Andelen af ledige stillinger i bygge- og anlægsbranchen er nu oppe på 2,9 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som ligger på det højeste siden 2010, hvor opgørelserne inden for området begyndte.
Tallene repræsenterer en stigning på hele 53 procent fra tredje kvartal af 2016, da andelen af ledige stillinger var på 1,9 procent.
Det er især de små og mellemstore byggevirksomheder, der har svært ved at få besat alle stillinger. Blandt virksomheder med 1-9 ansatte er andelen af ledige stillinger således oppe på 4,0 procent.
- De mange ledige stillinger dokumenterer på den ene side, at fremgangen i byggeriet nu også har ramt de små virksomheder. Men på den anden side illustrerer det også, at der i de mindste virksomheder- blandt andet i Midtjylland og på Sjælland - er begyndende vanskeligheder med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, og at jobopslagene derfor er ubesatte i længere tid, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.
Byggebranchen ligger højt
Som helhed ligger bygge- og anlægsbranchen nu helt i top sammen med "Erhvervsservice" og "Information og Kommunikation", når det handler om ledige stillinger.
De 2,9 procent ledige stillinger inden for byggesektoren ligger således et godt stykke over de 2,0 procent, der gælder overordnet for den private sektor.
- Når der er fremgang i samfundsøkonomien, er der høj jobomsætning og mange jobopslag. Derfor ser man typisk i opgangsperioderne, at ledigheden og antal ledige stillinger bevæger sig i hver sin retning. Ledigheden går ned, og antal ledige stillinger går op, siger Bo Sandberg om udviklingen, som rammer geografisk bredt.
I alle landsdele udgør de ledige stillinger i hele den private sektor nu mindst 1,5 procent af beskæftigelsen. Der er dog fortsat flest jobåbninger i Region Hovedstaden med 2,1 procent.