Rådgivere holder fast i Afrika
Rådgivende ingeniører efterspørger et endnu tættere samarbejde med internationale organisationer som EU og Verdensbanken - for at få betalingen for deres afrikanske opgaver til tiden.
Det fortæller adm. direktør Henrik Garver, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, i forlængelse af det store danske erhvervsfremstød i Ghana i weekenden.
- For at undgå de værste bureaukratiske og måske også korrupte labyrinter i flere afrikanske lande, efterspørger medlemsvirksomhederne mere effektive værktøjer til at styre udenom lokale embedsmænd, der ikke i alle tilfælde fremmer det smidige samarbejde, siger Henrik Garver til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Men for at forstå, hvorfor flere danske rådgivervirksomheder, med Cowi og Niras i spidsen, fortsat er til stede i Afrika, begynder historien for næsten 60 år siden, da en flok unge, eventyrlystne ingeniører drog til Afrika for at undersøge de forretningsmuligheder, som afkoloniseringen åbnede for. Siden har den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi været til stedet på kontinentet.
Omsætning fylder lidt
Strabadserne i Afrika i årene omkring 1959 betød, at ingeniørerne knyttede tætte personlige bånd, og vel hjemme igen endte flere af dem på ledende poster.
Internt blev de kaldt ’Afrika-mafiaen’. I flere år hed det sig, at de, der bestemte i Cowi, havde haft flere år i Afrika på bagen.
- De farvede Cowi i dén grad. Deres ophold i Afrika var med til at skabe grundlaget for, at Cowi i det hele taget blev en international virksomhed; på den måde har Afrika betydet rigtig meget, siger markedsdirektør Jan Kieler til globalnyt.dk.
Siden har virksomheden løst opgaver i de fleste afrikanske lande fra high-end ingeniøropgaver som infrastruktur og vandforsyning til kapacitets- og civilsamfundsudvikling.
Dog fylder omsætningen fra projekter i Afrika relativt mindre i det store regnskab.
At finde lokale kompetencer
Det seneste årsregnskab viser en årsomsætning på 5,9 mia. kroner og en vækst på mere end seks procent i forhold til året før.
Heraf udgør bruttoindkomsten fra projekter i udviklingslande cirka 300 millioner, altså godt fem procent.
Mens COWIs engagement i den øvrige del af verden er vokset eksplosivt, er det gået lidt mere trægt i Afrika, skriver globalnyt.dk.
- En af de store udfordringer i Afrika har været at finde og udvikle lokale kompetencer. Det er forfærdeligt at skulle sige det efter 50 års udviklingsbistand, men hvor man mange andre steder i verden har set et kompetenceløft på de her 50 år, så er det stadig, især inden for de tekniske fag, svært at finde kvalificerede folk, siger Jan Kieler til globalnyt.dk.
Store potentialer
Det kan Henrik Garver genkende, ud fra tilbagemeldingerne fra sine medlemsvirksomheder.:
- Det er fortsat vanskelige markeder, men der er trods alt optimisme hos virksomhederne. For selv om der fortsat er politisk usikkerhed i en række afrikanske lande, er der samtidigt vilje til udvikling, og at få tilknyttet de kompetencer og ressocurer som internationale rådgivere kan give, siger han til Licitationen.
- Cowi har haft kontor i Tanzania i 50 år og de lokale, der har været ansat hos de danske rådgivere, har fået stærke kompetencer, nu da det omsætningsmæssigt er det kommercielle marked og den multilaterale bistand, der er dominerende, siger han.
Henrik Garver oplever, at det store potentiale ligger i infrastruktursiden og havneudvidelser eller forbedringer, der kan styrke logistik og eksport.
- Der venter et stort arbejde med få større skibe ind og give dem mulighed for at laste og losse. også på energisiden og på vej- og jernbaner er der store muligheder. Men der skal styr på finansieringen:
- Hvis ingen har markedsinteresse i for eksempel at levere rent vand, og regeringen ikke er interesseret i at hjælpe, ja, så kommer projektet ikke i gang. Derfor er de lokale investeringer, Danida sætter i gang, fortsat vigtige, da de bidrager til at nå FN’s bæredygtighedsmål, og de åbner døre for danske virksomheder i Afrika, siger Henrik Garver.
Læs mere om rådgivere og Afrika: Niras styrker sig i Afrika