23948sdkhjf

Entreprenør udbreder arbejdsmiljøbudskabet

Der var fokus på begreberne planlægning, instruktion og tilsyn, da entreprenørselskabet MTH, der ejer udlejeren Ajos, afholdt den årlige Arbejdsmiljøuge

Det handler i høj grad om at lære af hinanden. Hvorfor er der nogle, der kan løse en opgave helt uden risiko for eget eller andres helbred, mens andres løsninger er yderst risikable og i værste fald udløser ulykker eller belastning af arbejdsmiljøet.

- Vi bad blandt andet alle ansatte besvare et spørgeskema, hvor medarbejderne skulle svare på, hvordan de ville håndtere forskellige situationer. Vi gav de anonyme besvarelser rød, gul og grøn. På et efterfølgende afdelingsmøde drøftede man så, hvordan man kan gøre de gule og røde til grønne, og hvorfor nogle hopper over, hvor gærdet er lavest? Og med udgangspunkt i de grønne, blev det drøftet, hvordan opgaverne løses bedst muligt, fortæller HR-chef Anne-Marie Benner, Ajos a/s.

- Det gælder om at få talt igennem, hvordan man kan skabe en sikker adfærd og træffe de rigtige valg hver gang. Hvis nogle har fundet en smartere måde at løse en udfordring på, skal det bredes ud til alle, siger Anne-Marie Benner.

Arbejdsmiljøugen bliver holdt en gang om året i hele MTH Group, og Ajos er desuden Arbejdsmiljøcertificeret, så der er et uvildigt tilsyn med arbejdspladsen en gang årligt.

Sætningen om at ’hvis du er i tvivl, så er du ikke i tvivl’ dækker over, at man ikke tager chancer i Ajos.

- Arbejdsmiljøugen dækker over, at vi ikke accepterer ulykker og personskader i Ajos. Vi vil sikre, at vore medarbejdere kommer hele hjem til familien. Vi arbejder med farligt udstyr, og folk kan miste livet, miste lemmer eller miste førlighed. Det må ikke ske. Vi vil ikke have, at folk kommer til skade. Slut. Den er ikke længere, siger Anne-Marie Benner.

Intern audit
Der var mange led i Arbejdsmiljøugen. Eksempelvis fik fem medarbejdere en såkaldt intern audit, hvor de bliver testet i deres viden om arbejdsmiljø og sikkerhed. Det er en løbende proces, som alle medarbejdere kommer igennem over tid.

Et vigtigt fokusområde er instruktion og forberedelse af opgaverne. Der er kørt en kampagne om at bruge 15 sekunder på at tænke en kommende arbejdsopgave igennem. Er der eksempelvis styr på værnemidler og er det aftalt i et eventuelt team, hvem der gør hvad.

Tilsyn et vigtigt element
Ajos havde også tilsyn med arbejdsopgaverne som et fokusområde. Ud over at lederne er på tilsyn, arbejder virksomheden også med to arbejdsmiljøkonsulenter, som skal have indberettet ’tæt på hændelser’. Det er et begreb, der blandt andet kendes fra luftfarten, hvor ’tæt på hændelser’ analyseres for at finde årsager, og hvordan man undgår gentagelser, der eventuelt kan føre til ulykker.

- Det gælder også på arbejdspladserne om at forholde sig til ’tæt på hændelser’. Det er jo situationer, hvor det kun er held eller tilfældigheder, der er skyld i, at ingen kom til skade. Den slags situationer skal undgås, og derfor skal de indberettes og analyseres, siger Anne-Marie Benner.
Sigh

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172