Maskinstyring ind i jagten på effektivitet
På halvandet år er Mortensen & Nymark gået fra at have nul til fire gravemaskiner med maskinstyring. Teknologiudviklingen blev sat i gang af maskinfører Carsten Jensen.
Konkurrencen om jordopgaverne er benhård i Nordjylland og tvinger aktørerne til at tænke i effektivitet. Det er kort fortalt årsagen til, at ingeniør- og entreprenørfirmaet A/S Mortensen & Nymark (MN) besluttede sig for at investere i et maskinstyringssystem.
Beslutningen blev skubbet godt på vej af maskinfører Carsten Jensen, som havde hørt så meget positivt om den GPS-baserede løsning.
Det fortæller ingeniør og projektleder Anders Grankvist fra Mortensen & Nymark, i en pressemeddelelse.
De kendte på dette tidspunkt ikke meget til fordelene ved at koble maskinstyring på en gravemaskine. Næste step var at kontakte Sitech Danmark, som satte Frank Andreasen på sagen. Han dækker salget i det nordjyske område. Og herefter gik det stærkt.
Sitech fik monteret maskinstyring på den 40 tons gravemaskine, som Carsten Jensen kører i. Første opgave var - som en del af et større byggemodningsprojekt - udgravning af et ovalt regnvandsbassin.
- Rådgiveren var rigtig godt tilfreds, for resultatet lignede det, de havde tegnet, fortæller Anders Grankvist fra hovedkontoret i Klarup ved Aalborg.
Han henviser til, at maskinstyringen gjorde det muligt netop at lave en hel igennem geometrisk, oval løsning. Uden GPS ville ovalen ved nærmere øjesyn være mere kantet.
Væltede pløkker
Tidligere var det Anders Grankvist, der med roveren (landmålerudstyr, red.) i hånden tog ud og satte pløkker i jorden jævnfør rådgiverens tegning, så maskinføreren havde nogle nøjagtige punkter at grave efter. Disse målepunkter holdt dog ikke længe, da pløkkerne ofte blev væltet af lastbiler eller andre entreprenørmaskiner.
- Arbejdet med at sætte pløkker sparer vi nu. Ligesom vi for nogle opgaver sparer omkostningerne til landmåleren. Og modsat tidligere så har maskinføreren altid styr på de nøjagtige målepunkter i maskinstyringssystemet, forklarer han.
- Maskinføreren kan arbejde alene nu og er ikke længere afhængig af en håndmand, som før skulle gå og holde højden. Maskinstyringen sikrer, at arbejdet bliver gjort rigtigt første gang, pointerer Anders Grankvist, der endnu ikke har tal på produktivitetsforbedringen.
Ifølge Carsten Jensen har sikkerheden ligeledes fået et løft. Da håndmanden før gik lige ved siden af maskinen, kunne der opstå farlige situationer.
- Nu skal jeg ikke længere holde øje med håndmanden. Nu klarer jeg jo gravearbejdet selv, siger maskinføreren, der tydeligt mærker større effektivitet på især større jordarbejder.
Support inhouse
Mortensen & Nymark købte kort tid efter maskinstyringssystem nummer to - denne gang til en fabriksny 23 tons gravemaskine - og umiddelbart efter til yderligere en ny 30 tons gravemaskine. Nogle måneder efter blev en brugt 25 tons gravemaskine udstyret efter samme model.
Trimble GCS900 Grade Control System sidder nu på alle fire maskiner, som er leveret af Sitech i Horsens inden for en periode på 18 måneder. MN har i alt otte gravemaskiner over 20 tons.
De fire maskinførere har gennemført basiskursus i at betjene systemet og har direkte adgang til support, hvis der skulle opstå problemer. Forskellen er bare, hvem de kontakter.
- Jeg ringer til Sitech Support, de tre andre maskinførere ringer til mig, siger Carsten Jensen med et stort smil.
Det nordjyske firma beskæftiger ca. 50 mand og udfører bl.a. jord-, kloak- og vejbygningsopgaver og har ofte hovedentreprisen fx i byggemodningsprojekter.
- Vi kan se, at marginalerne prismæssigt er små på flere af de opgaver, vi vinder. Så havde vi ikke GPS maskinstyring, så havde vi ikke fået opgaverne, siger Anders Grankvist.
Sigh
Et skridt på vejen mod autonomi
Maskinstyringen er et skridt på vejen mod den selvkørende entreprenørmaskine. For cirka et år siden præsenterede Volvo Entreprenørmaskiner de første maskiner, der faktisk kunne køre og arbejde selv. Der er dog et stykke vej endnu, men maskinstyringen et skridt i den retning, hvor maskinen selv kan overtage delfunktioner, og for eksempel grave efter GPS-koordinater, der sammenholdt med elektronisk kortmateriale giver et langt mere præcist udført arbejde. De kommende år vil byde på endnu flere funktioner, der overtages af elektronikken.
|