Trepartsaftale skal sikre bedre efteruddannelse
Flere medarbejdere skal kunne omstille sig, så de får de færdigheder, som virksomhederne efterspørger.
Med en omstillingsfond til 400 mio. kroner vil regeringen og arbejdsmarkedets parter sikre, at de danske lønmodtagere kan blive opkvalificerede eller helt skifte karrierespor.
Sent i sidste uge faldt en trepartsaftale på plads, der omfatter initiativer for knap 2,5 mia. kroner i perioden 2018-2021. Aftalen skal styrke voksen-, efter- og videreuddannelsessystemet, så virksomhederne får adgang til et målrettet, overskueligt og mere fleksibelt uddannelsessystem end de har i dag.
Kun få tager efteruddannelse
Aftalen skal blandt andet tage hånd om de 600.000 voksne, der mangler basale læse- og skrivefærdigheder. Samtidig finder næsten hver anden ufaglært det ikke nødvendigt at tage efteruddannelse, og man kan se, at stadig færre bruger voksen- og efteruddannelser.
- Vi skal have alle danskere med. Derfor har vi også lavet én indgang, hvor man kan tilmelde sig kurser og søge om godtgørelse. Det gør det lettere for virksomhederne at sende medarbejdere på efteruddannelse. Aftalen sætter et foreløbigt punktum for et godt, effektivt og tillidsfuldt samarbejde, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i forbindelse med præsentationen af aftalen.
Nemmere at få information
Formålet er desuden at hæve kvaliteten af AMU-kurser: Takster til skolerne hæves, så AMU-området tilføres 280 mio. kroner til at styrke kvaliteten i tilbuddene. Derudover afsættes der 140 mio. kroner til en kvalitetspulje til AMU. Samtidig skal en indgang til VEU-systemet, der gør det nemmere for virksomheder og medarbejdere at finde information om efteruddannelsesmuligheder, tilmelde sig kurser og søge om VEU-godtgørelse.
De to repræsentanter fra arbejdsmarkedet - LO-formand Lizette Risgaard og adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad er begge tilfredse med aftalen.
- Det er en aftale, der giver voksen- og efteruddannelserne et markant løft, og som indeholder en række instrumenter til at sikre, at vi har de rigtige kompetencer på arbejdsmarkedet. Det er meget vigtigt i en tid, hvor Danmarks største udfordring er mangel på kvalificerede hænder og hoveder, siger Jacob Holbraad, mens Lizette Risgaard udtaler:
- Med aftalen sætter vi turbo på lønmodtagernes muligheder for at efter- og videreuddanne sig. Især glæder det mig, at der er afsat 400 millioner kroner til ufaglærte og faglærte, der har brug for nye kompetencer eller for helt at skifte spor.
Med aftalen har parterne desuden besluttet, at 680 mio. kroner af de ubrugte VEU-midler tilbagebetales til virksomhederne i 2017, samt at der fremover skal se en årlig justering af VEU-bidrag.
Læs mere: Byggeriet tilfreds med trepartsaftale
Trepartsaftalen
Regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået en trepartsaftale om styrket og mere fleksibel voksen-, efter- og videreuddannelse.
De mest centrale initiativer er:
|
Det mener S om aftalen
Socialdemokratiet mener ikke, at trepartsaftalen løser udfordringen med stigende efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft
Trepartsaftalen er et godt billede på dansk politik lige nu, påpeger Socialdemokratiets arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen og uddyber: – Vi har en regering, der vil trække Danmark skævt. I Folketinget er det Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, der sikrer, at det ikke lykkes. Og i dag er det så arbejdsmarkedets parter, der sørger for, at regeringen leverer socialdemokratiske resultater. Det er vist ikke så skidt, siger Leif Lahn Jensen. Han understreger, at aftalen skal ses i lyset af, at regeringen bliver ved med at skære på erhvervsuddannelserne, hvilket trækker i modsat retning af intentionerne med trepartsaftalen. – Så samlet set står vi altså med en regering, der ikke er i nærheden af at have givet svaret på, hvordan vi skal løse den meget store opgave med at opkvalificere ufaglærte danskere i de kommende år. Den opgave er ikke løst, siger Leif Lahn Jensen. |