23948sdkhjf

Revision af Udstationeringsdirektivet

Europa Parlamentet stemmer positivt i forhold til revisions- og udstationeringsdirektivet. Det er godt, mener BAT, som opfordrer regeringen til at følge op

EU Beskæftigelsesudvalget i Europa Parlamentet stemte for nylig om en række ændringsforslag i forhold til den revision, der i øjeblikket foregår omkring Udstationeringsdirektivet.

Her blev det blandt andet besluttet at indstille til Kommissionen og Ministerrådet, at aflønning skal defineres i overensstemmelse med national lov og praksis.

Rejse, kost og logi lægger ud over lønbegrebet. Altså noget som de udstationerende virksomheder skal betale for deres medarbejdere ved siden af lønnen.

Der skal skabes en mulighed for fuld ligebehandling for udstationerede vikarer. Der er stadigvæk på trods af vikardirektivet, lommer af goder og rettigheder, som ikke bliver udstationerede vikarer til del. Dette skal nu sikres gennem revisionen af Udstationeringsdirektivet.

Europa Parlamentets beskæftigelsesudvalg går også ind for, at der sikres en dobbelt lovhjemmel. Det vil sige, at udstationering ikke kun hviler på det Indre Markeds regler, men også på de traktatbestemmelser om lønmodtagerbeskyttelse, som er kommet ind i EU-traktaten på et senere tidspunkt, end da det oprindelige Udstationeringsdirektiv blev vedtaget i 1996.

Bedre juridisk grundlag
Det er et vigtigt skridt, fordi vi derved får et bedre juridisk grundlag at stå på, når vi fører sagerne om udstationerede. Ikke mindst i de sager vedrørende udstationerede, som når EU-Domstolen.

Der er en sikring af, at de lande som anvender overenskomster som det mest gængse princip for at regulere løn og arbejdsvilkår, at dette naturligvis stadig står ved magt i forhold til de udstationerede. Udstationeringsreglerne kan ikke tilsidesætte en overenskomst i værtslandet.

Underentreprenører skal kunne pålægges de samme løn- og arbejdsvilkår, som gælder hos hovedentreprenøren. Hovedentreprenøren får pligt til at sørge for dette. Opbakningen til denne formulering deles af et flertal i Folketinget og står således i Regeringens mandat. Imidlertid er der stor modstand fra andre landes regeringer om denne bestemmelse. Derfor skal Regeringen og Europa-Parlamentet have al mulig opbakning til at kæmpe for netop denne bestemmelse.

Respekt for rettigheder
Sidst men ikke mindst er der en henvisning til respekt for de grundlæggende arbejdstagerrettigheder og kollektive kampskridt.

Alt i alt er det positivt at Europa Parlamentets beskæftigelsesudvalg - med 32 stemmer for, 8 imod og 13 der undlod at stemme - har givet disse anbefalinger.

Imidlertid er sagen ikke slut. Det kan være at hele Europa Parlamentet skal stemme om det. Det sker hvis en tiendedel af Europa Parlamentets medlemmer anmoder om en Ja/Nej afstemning. Det forlyder, at den liberale gruppe vil forsøge dette.

Det er imidlertid vigtigt, at den danske regering og et flertal i det danske Folketing tager Europa Parlamentets beskæftigelsesudvalgs anbefaling ad notam og arbejder aktivt for at disse ændringsforslag også kommer med i den endelige revision af Udstationeringsdirektivet. Kommissionen og Ministerrådet skal nu forhandle med Europa Parlamentet om det endelige revisionsforslag.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11