23948sdkhjf

Krav om lettere stilladser fra nytår

Fra nytår må håndværkere ikke flytte rundt på tunge stilladsdele, og fagforeningerne er ude med advarsler. Men branchen melder klar til udfordringen

Det skal være slut med at svinge rundt med tunge stilladsdele på de danske byggepladser.

Det er nedfældet i et nyt regelsæt, der træder i kraft den 1. januar 2018, hvor også personliftområdet berøres, som vi tidligere har beskrevet.

Fagforeningerne er ude med riven, og vil have medarbejderne til at indberette det, hvis de bliver udsat for at skulle bære på stillads, der tungere end de fra januar tilladte maksimum på 15 kilo.

Senest 1. januar 2018 skal stilladsdele, der vejer mere end 15 kg. pr. styk, således være udfaset til fordel for lettere alternativer, eksempelvis stilladsdæk i aluminium eller komposit. Helt konkret rammer det stilladssøjler på tre meter, længdebjælker samt trætraller.

I 3F melder man ud, at man vil sætte hårdt ind, hvis man på byggepladserne opdager, der der bliver brugt for tungt grej. Men noget kunne tyde på, at branchen faktisk er lidt bedre forberedt, end man i fagforeningerne mener:

- Det er således, at vi i flere år har vidst, at der ville komme strammere regler på området. Det har vi ikke bare siddet overhørig. Vi har længe - og jeg vil gerne understrege rigtigt længe, rådgivet vore kunder om, at disse regler kommer samt, at det lettere materiel findes, og jeg ved konkret at flere har udskiftet tunge stilladsdele med lettere grej, siger kommerciel direktør i Haki A/S, Henrik G. Christensen til Licitationen Byggeriets Dagblad.

Folk ved det godt
Han giver overfor Licitationen udtryk for, at det nok er at skyde lidt over målet, når man på den måde går ud med advarsler om indberetninger og andet:

- Så sent for i går fik jeg en opringning fra en murermester, der stod og skulle købe noget, for han vidste også godt at reglerne kommer fra den 1. januar, tilføjer han.

3F og Dansk Byggeri indgik i 2013 en mundtlig aftale og lettere stilladstræller, en aftale, der senere er nedfældet på papir, og som en del af aftalen er de nævnte komponenter også med i aftalen.

Samme udgangspunkt i AT
De nye regler giver da heller ingen anledning til ændringer i den måde Arbejdstilsynet har tænkt sig at gå til værks:

Det er Arbejdstilsynets opgave at kontrollere de danske byggepladser og skride ind overfor brud på arbejdsmiljøreglerne, men trods den nye aftale mellem Dansk Byggeri og 3F kommer Arbejdstilsynet ikke til at ændre praksis. I et skriftligt svar fra Arbejdstilsynets chefkonsulent Kell Guldager Petersen, lyder det at:

- Arbejdstilsynet har ikke været involveret i den partsaftale, som angives indgået mellem Dansk Byggeri og 3F omkring udfasning af tunge stilladsdele til murestilladser. Arbejdstilsynet har derfor ikke mulighed for at forholde sig til aftalen. Indarbejder byggeriets parter det aftalte niveau i en branchevejledning, kan Arbejdstilsynet inddrage branchevejledningen i forbindelse med vejledning af virksomhederne i branchen.

Læs også: Nye regler ikke ens for alle

Arbejdsmiljøloven om stilladser
I forhold til afgørelser om overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen ved håndtering af tunge stilladsdele gælder det, at Arbejdstilsynets vurderingskriterier er beskrevet i At-vejledning D.3.1 om løft, træk og skub, og retningslinjer for tilsyn med området er beskrevet i At-intern instruks IN-3-1 tilsyn med risiko for muskel- og skeletbesvær ved udvalgte bygge- og anlægsopgaver.

Af sidstnævnte fremgår det blandt andet, at ”der afgives strakspåbud henholdsvis påbud med frist ud fra en konkret vurdering af risikoen for sikkerhed og sundhed.”

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094