Beton har fået friske øjne
Forskere på DTU Fotonik i Lyngby nord for København har fundet en metode til at at forsyne lysledere med sensorer, der kan måle fugt, temperatur og tryk.
Når de fleksible, bøjelige og robuste plastsensorer anbringes i beton, kan de fungere som øjne i betonen, skriver dtu.dk.
Og det kan have direkte betydning for arbejdet på byggepladser.
Hold øje med fugt
I byggefasen er det meget vigtigt at holde fokus på fugtindholdet i betonen, især hvis der skal lægges trægulve oven på den.
- For at sikre at betonen har det rigtige fugtniveau, udtager vi normalt prøver, men med sensorsystemet kan vi i stedet løbende følge udtørringen og sætte det videre arbejde i gang, så snart fugtniveauet er tilfredsstillende. Hvis det virker efter hensigten, vil vi både kunne spare tid og muligvis penge i forhold til at skulle udtage prøver i betonen løbende. En anden fordel er også, at vi får data om udtørringen, som vi kan bruge under hele byggeprocessen, siger Timmi Sargentoni, entreprisechef NCC, til dtu.dk.
De første erfaringer blev gjort for et år siden, i samarbejde med netop entreprenørvirksomheden NCC, som fik støbt plastfibersensoren ind i et gulv.
Det var før Licitationens deadline ikke muligt at få en kommentar fra udviklingsingeniør Kristian Nielsen, DTU Fotonik, som er en af idéfolkene bag, men til dtu.dk har han sagt, at den gamle metode med at bruge elektriske temperaturmålere, som kun kan måle på ét punkt, har sine svagheder.
En anden sårbar metode var glasfibre, som også blev brugt i forsøg, men glas er stivere end plast og kan nemt brække.
- Man støber beton med cement og sten, og i tørringsfasen kan stenene risikere at bevæge sig, så glasfiberen knækker. Vores sensor kan derimod strækkes og bøjes uden at blive ødelagt, siger han.
Følge betonen hjemmefra
Han understreger, at den nye sensor kobles til henholdsvis en lyskilde og en lysanalysator. Når man sender laserlys ind i fiberen, går det igennem den og bliver reflekteret af målepunktet, hvorefter analysatoren finder ud af, hvad der er sket med målepunktet. Analysen går videre til en computer, og bygherren kan så hjemmefra følge med i, hvad der sker i betonen ude på byggepladsen.
Produktet ligger nu hos virksomheden Shute, der stadig er i gang med at dokumentere holdbarheden og fremtidsperspektiverne, hvilket samarbejdet med NCC illustrerer. kargaard