23948sdkhjf

Vismænd advarer om risiko for overophedning

Ikke kun i byggeriet melder virksomhederne om mangel på arbejdskraft og det giver pres på lønningerne, viser den seneste DØR-rapport

Dansk økonomi er på mange områder kommet ud af krisen - og der er udsigt til fortsat vækst i de kommende år. Men med et stigende kapacitetspres er der samtidig risiko for overophedning.

Det konkluderer de økonomiske vismænd i deres seneste rapport, der samtidig peger på, at virksomhederne i stigende grad melder om mangel på arbejdskraft ikke bare i byggeriet, men mere generelt. Det betyder, at der er udsigt til øget opadgående pres på lønningerne. Lidt højere lønstigninger er en naturlig konsekvens af lav ledighed og stigende efterspørgsel og kan derfor ikke tages som udtryk for en egentlig overophedning, men risikoen for, at udviklingen kommer til at løbe for hurtigt er dog klart til stede, fremgår det af rapporten.

Ingen lempelser
Overvismand Michael Svarer advarer derfor mod finanspolitiske lempelser.

- Finanspolitikken bør bidrage til at tage presset af økonomien. Økonomien er på vej mod en situation, hvor kapacitetsgrænserne testes. Hvis forhandlingerne om næste års finanslov fører til lempelser i forhold til regeringens finanslovsforslag, øges risikoen for, at situationen udvikler sig til en egentlig overophedning, siger han i forbindelse med præsentationen af rapporten.

Adgang til arbejdskraft
Dansk Byggeri har længe rettet spot mod virksomhedernes adgang til arbejdskraft i de kommende år, men er mere påpasselige med at bruge ordet "flaskehalse".

Ifølge organisationen er opsvinget ikke slået lige meget igennem i alle dele af landet. Det har for bygge- og anlægsbranchen i en lang periode været tale om et todelt marked, og derfor har Dansk Byggeri også været tilbageholdende med at tale om flaskehalse på arbejdsmarkedet.

- Vi er slet ikke i en situation, hvor man kan bruge udviklingen på arbejdsmarkedet til at bremse for nødvendige investeringer i infrastruktur og sikre rettidigt omhu i forhold til at vedligeholde veje, skoler og offentlige institutioner. Det er således positivt, at vismændene pointerer, at "pres på arbejdsmarkedet ikke er overophedning", siger adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.

Længere på arbejdsmarkedet
På gårsdagens møde i Det Økonomiske Råd pegede Dansk Byggeri-direktøren desuden på de løsninger, som bygge- og anlægsbranchen ser i forhold til at skaffe den nødvendige arbejdskraft.

- Vi har udsigt til flere nyuddannede, idet antallet af praktikpladser i byggeriet stiger med cirka 10 procent årligt. Vi kan også konstatere, at seniorerne bliver længere tid på arbejdsmarkedet, og i byggeriet har vi længe haft glæde af den udenlandske arbejdskraft. Men vi vil også trække mange af de byggeuddannede, som under krisen er søgt over i andre erhverv, tilbage til branchen, og endelig så skal vi havde stort fokus på mulighederne i øget digitalisering og effektivisering, siger Lars Storr-Hansen.

I 2016 præsterede bygge- og anlægsbranchen stort set samme bruttoværditilvækst som i 2007, men med omkring 27.000 færre beskæftigede.

Det Økonomiske Råds formandskab består af overvismand Michael Svarer, Carl-Johan Dalgaard, Torben Tranæs samt Lars Gårn Hansen.

Læs også: Økonomer vil skrotte Boligjobordningen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109