23948sdkhjf

Kompleks byggestyring med hjerne og hjerte

Rambøll har leveret bygherre-, ingeniør og arkitektrådgivning samt byggeledelse til Sønderparken og Korskærparken i forbindelse med et særdeles omfattende renoveringsprojekt af de to boligbebyggelser i Fredericia.

I 2008 besluttede de almene boligselskaber Boligkontoret Fredericia og boli.nu at igangsætte processen med at udarbejde en samlet boligsocial helhedsplan for både Korskærparken og Sønderparken. Samtidig blev der udarbejdet byggetekniske helhedsplaner, som dannede baggrund for de enkelte boligafdelingernes ansøgning om renoveringsstøtte i Landsbyggefonden.

I 2011 vandt SAHL Arkitekter (nu Rambøll Arkitektur & integreret Design) sammen med Aarhus Arkitekterne og Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue arkitektkonkurrencen om gennemførelsen af de nye helhedsplaner. En del af konkurrencen var, at der skulle afleveres oplæg til Masterplaner for Korskærparken og Sønderparken.

Projektet omhandlede ikke bare en total istandsættelse og renovering af to nedslidte boligafdelinger og deres udearealer, men i endnu højere grad en strategi for hvordan de to boligområder kunne fremtidssikres. Udgangspunktet var at videreudvikle og omdanne Korskærparken og Sønderparken til moderne, tidssvarende og attraktive bydele. Med afsæt i helhedsplanen blev renoveringsprojekterne opdelt i ni selvstændige sager, én for hver boligafdeling. Rambøll har stået i spidsen for at udarbejde et detaljeret udbudsmateriale, som har været udsendt i EU-udbud.

I projektets første fase blev det prioriteret at finde de optimale løsninger, som skulle tilgodese brugsværdi for beboerne, byggeteknik og økonomi. Der blev nedsat en styregruppe med deltagelse af boli.nu, Boligkontoret Fredericia, arkitekter og Rambøll. Fra Rambøll deltog senior chefkonsulent Anker Schøler Kristensen, der samtidig har stået i spidsen for bygherrerådgivning, ingeniørrådgivning og den overordnede byggeledelse.

Men hvor starter man, når opgaven omfatter renovering af 1.600 lejemål fordelt på ni afdelinger i to forskellige boligforeninger i to separerede boligområder.

- Det var en kæmpe logistisk udfordring, fortæller arkitekt Odd Pedersen fra Rambøll Arkitektur & integreret Design, der sammen med Anker Schøler Kristensen helt naturligt måtte gennem mange intense projektmøder om, hvordan de skulle gribe det hele an.

- Alle beboere skulle ud af deres lejligheder på forskellige tidspunkter og enten genhuses eller flytte permanent. Boligforeningerne sørgede selv for genhusningen, men vi skulle sikre, at lejlighederne blev klar til indflytning, at skurbyerne hele tiden lå hensigtsmæssigt, og at det var sikkert for beboerne og især børnene at bevæge sig rundt. Derudover havde afdelingerne ikke lige mange penge at renovere for, så vi skulle også håndtere, at der var flere ”indgrebsdybder”. For eksempel har bygningerne samme facadedesign med gennemgående vinduesbånd, uanset om løsningen var at efterisolere udenpå de oprindelige elementfacader eller om facaderne blev erstattet helt med nye lette eller tunge facader, forklarer Odd Pedersen. Anker Schøler Kristensen fortsætter:

- Der har været rigtig mange mennesker involveret i projektet og mange projekter i projektet, men det er jo det, vi kan hos Rambøll, hvor vi har mange års erfaring og rutine i at håndtere små såvel som meget store renoveringsopgaver. På den korte bane har det selvfølgelig været bøvlet for den enkelte. Derfor har jeg af og til sat mig i beboerens sted og spurgt: ”Går det her godt, eller ville jeg klage, hvis det var mig?” Hvilket er en ganske sund øvelse.

På den lange bane er der til gengæld meget at glæde sig over, mener Anker Schøler Kristensen:

- Beboerne er vendt hjem til moderne indbydende lejligheder med et godt indeklima og billigere opvarmning. Omkring 20 % af boligerne er ændret og der er installeret elevatorer, så her også er plads til ældre, gangbesværede og kørestolsbrugere, der tidligere var tvunget til at flytte fra området.

Den visionære forvandling af de to boligområder afsluttes i 2018. Landsbyggefonden har støttet projektet som tilskud til boligsocial indsats, renoveringsstøtte, driftsstøtte og infrastrukturstøtte.

FAKTA

  • Rambølls forretningsenheder i Danmark indgår i Rambøll Gruppen, der er en ingeniør-, design- og rådgivervirksomhed grundlagt i Danmark i 1945.
  • Rambøll Gruppen beskæftiger samlet 13.000 medarbejdere i 35 lande. I Danmark er ca. 3.100 medarbejdere fordelt på 13 kontorer over hele landet.
  • Rambøll Gruppen omsatte sidste år for 1,4 mia. Euro.
  • www.ramboll.dk
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094