23948sdkhjf

Nybyggere får jordvarme i Vester Nebel

Kolding Kommune og Trefor Varme er gået sammen om at etablere en decentral varmeforsyning i en ny grundudstykning i Vester Nebel.

Det betyder, at grundkøberne i den ny udstykning i det nordvestlige hjørne af Kolding Kommune kan tilslutte sig et kollektivt decentralt varmesystem, hvor varmen kommer fra et jordvarmeanlæg.

- Kolding Kommune havde et ønske om kollektiv varmeforsyning til den nye udstykning, men da det ikke umiddelbart var muligt at få traditionel fjernvarme til området, kiggede vi på andre bæredygtige løsninger. Og valget faldt altså på dette anlæg, der gør det muligt indirekte at bruge både sol- og vindenergi i den kollektive varmeforsyning. Det er spot on i forhold til den udvikling i retning af øget elektrificering, der ønskes, siger Jan Christensen, ingeniør ved Trefor Varme.

Som fjernvarme
Løsningen man har valgt indebærer, at der lægges 11-12 kilometer jordvarmeledning i et 1200 kvadratmeter stort område. Etablering af en varmepumpe med en kapacitet på 240 kW og opførelsen af et varmepumpehus indgår også.

Derudover installeres hovedledninger og stikledninger, mens alle huse, når de engang er opført, udstyres med en måler.

- De kommer til at opleve det fuldstændig som fjernvarme. De betaler en abonnementspris og en forbrugsafregnet pris, der er identisk med prisen på fjernvarme til Trefor Varmes øvrige kunder, fortæller Helge S. Hansen.

Arbejdet med udstykningen er ikke gået i gang endnu. Helge S. Hansen fortæller, at etableringen af ledningsnettet, mufning, nedgravning og svejsning foretages af selskaber, som Trefor Varme har indgået nogle rammeaftaler med.

Hvem der skal levere varmepumpe- og jordvarmeanlægget er endnu ikke bestemt, men Helge S. Hansen fortæller at man har gang i forhandlingerne.

Første gang for alting
Det er Trefor Varme, der har udviklet projektet, og det er første gang, at man forsøger sig med varmeforsyning baseret på et varmepumpeanlæg.

- Men vi er sikre på at vi sil se flere tilsvarende anlæg i fremtiden, lyder det fra selskabet. 

Som sagt, er det kun de 70 grunde i udstykningen, der i første om gang kobles på det lokale decentrale net, og man gør det, fordi det ellers ville blive alt for dyrt at koble udstykningen til det centrale forsyningsnet 8 kilometer væk.

Men skulle det ske, at resten af Vester Nebel følger trop og dropper den varmekilde, de luner sig på nu, så vil det ikke være utænkeligt, at det godt kunne betale sig at hægte hele Vester Nebel på det centrale net, fortæller Helge S. Hansen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.13