Niras guider festivalgæster til tørre fødder
"Knæhøjt mudder og vandpytter på størrelse med Damhussøen - i din sovepose. Det er enhver festivalgæsts mareridt."
Sådan ville man nærmest forvente, at en meteorolog indledte vejrudsigten i bedste sendetid op til Roskilde Festival. At teksten står på den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras’ hjemmeside, er nok mere overraskende.
Årsagen er Mudderkortet, som Niras har offentliggjort siden 2014 og nu foreligger i 2017-udgaven.
Ved hjælp af højdekurver og GIS-teknologi viser Mudderkortet ’bluespots’, der angiver, hvor vandet vil flyde hen, hvis det kommer til at regne meget over dyrskuepladsen. Jo lysere farve, jo mere vand, som kan danne dybe pytter og masser af mudder.
Roskilde Festival åbner i år et nyt teltområde, der ligger på den tidligere grusgrav. Det er et område, som i mange år har været lukket land for gæsterne. Men det nye område vil være et godt sted at placere sit telt, hvis vandmasserne i år får frit løb.
Mudderkortet viser i år især bluespots i store dele af teltområde G og i dele af områderne C, J og M. De områder, der i øvrigt plejer at give problemer, er ofte dér, hvor der er meget aktivitet, og hvor der går mange mennesker. Så er I advaret derude.
På www.niras.dk kan du se Mudderkortet i 3D og fuldskærm.
GIS-konsulenten anbefaler
Det var GIS-konsulenten Teresa Japsen, som fik den gode idé til, hvordan hun kunne bruge sin faglige viden til at identificere det optimale sted at placere sin lejr på Roskilde Festival.
Siden 2008 har hun udarbejdet Mudderkortet som forberedelse til sin egen Roskilde Festival. Teresa Japsen, som arbejder i Niras’ afdeling for GIS, geodata og Automation, er trofast Roskilde-gæst og skal også afsted i år. Denne gang har Teresa udset sig en placering i område E, som er et af de områder, der plejer at undgå mudder og kæmpevandpytter. Derudover anbefaler GIS-konsulenten det nye teltområde F og placeringer i område G uden bluespots. |