23948sdkhjf

Internationale digitale standarder påvirker byggeriet i Danmark

Byggeriets Videnscenter håber, at flere vil engagere sig det internationale, digitale standardiseringsarbejde, selvom det er ved at være sidste udkald

Den danske byggesektor har tidligt set potentialet i den digitale udvikling. Digitalisering gav den enkelte aktør mulighed for at højne kvaliteten eller forbedre de interne processer. Men digital udveksling af data eller brug af fælles platforme styrkede også produktiviteten i byggeprojekterne generelt - til fælles fordel.

Netop den fælles udviklingsindsats har været afgørende for, at store dele af aktørerne i den danske byggebranche i dag er i den internationale elite, når det drejer sig om digitalisering og BIM (Building Information Modelling). Men nu skal vi videre - sammen med resten af Europa.

Og det vil være altafgørende for danske virksomheders konkurrenceven og for branchens samlede produktivitet, at udviklingen baserer sig på åbenhed, samarbejde og internationalt perspektiv.

Erkendelsen af behovet for fælles standardisering for digitalisering i byggeriet er nemlig nået ganske vidt - også i udlandet - stærkt opmuntret af EU-Kommissionen Udviklingen af de fælles standarder i regi af CEN og ISO pågår derfor også med meget stor kraft i øjeblikket, og flere væsentlige standarder ventes igangsat og vedtaget inden for de kommende 6-24 måneder.

Der lægges p.t. sidste hånd på standarder, der har indflydelse på aftalegrundlag, roller, dokumenthåndtering, informationsniveauer og udveksling af egenskabs- og produktdata. Alt sammen standarder, der kommer til at påvirke den danske bygge- og anlægsbranche markant.

Værdifuld viden
Alligevel deltager der kun ganske få danske virksomheder i det internationale standardiseringsarbejde på det digitale område hos ISO, CEN og buildingSMART. Det er ærgerligt. For dermed kan den danske branche komme til at tilpasse sig en ukendt udenlandsk praksis, og de ellers værdifulde danske erfaringer vil tabe betydning.

Vi har i Molio valgt at deltage i flere af de internationale fora. Det gør vi især ud fra den egeninteresse, der ligger i at præge arbejdet i en retning, der stemmer overens med vores egne branchestandarder eller forsøge at undgå, at de internationale standarder fører til dansk tilbageskridt. Men vi får også en værdifuld viden med hjem, der kan sikre, at vi på et tidligt tidspunkt kan indarbejde de internationale standarder i vores egne vejledninger og værktøjer - og dermed til gavn for den danske byggebranche.

Det er ved at være for sent at melde sig på banen, hvis man for alvor vil præge det internationale, digitale standardiseringsarbejde. Jeg håber dog, at nogen her på falderebet vil engagere sig i den afsluttende tilpasning og formulering af danske ændringsforslag eller afstemningsmandater. Det kan bl.a. ske ved at tilslutte sig det relevante udvalg i Dansk Standard eller deltage i udviklingsarbejdet i Molio.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127