Ny planlov åbner for større butikker
Kommunerne får en friere planlægning, og der bliver færre restriktioner på butikkers størrelse og placering med den nye moderniserede planlov, som Folketinget vedtog torsdag.
Moderniseringen giver blandt andet nye udviklingsmuligheder i kystområderne, nye muligheder i landdistrikterne til fremme af bosætning og erhverv og bedre rammer for produktionsvirksomheder.
Virksomheder og borgere får således en større frihed til at udvikle deres ejendomme ved anvendelse af tomme bygninger, nye muligheder for omdannelse og udvikling af attraktive landsbyer.
- Man kan sige, at planloven giver bedre mulighed for både at udvikle og afvikle. Fremover får kommunerne for eksempel lov til at udpege to omdannelsesbyer pr kommuneplan, hvor de kan gøre en ekstra indsats for, at landsbyerne ikke bliver spøgelsesbyer præget af forladte boliger. Der er stadig mange tomme huse, og byerne skal finde en fornuftig måde at skrumpe på, og her er det vigtigt, at der bliver rum til at tænke nyt, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Maria Schougaard Berntsen i en kommentar til moderniseringen.
Større butikker
Planloven giver også mulighed for at bygge væsentligt større butikker.
Tidligere har der været en maksimal grænse på 2.000 kvm for såkaldte udvalgsvarebutikker i bymidten. Denne grænse ophæver Planloven. Samtidig kan dagligvarebutikker fremover være 5.000 kvm i bymidter og bydelscentre mod 3.500 kvm i dag.
- Moderniseringen fjerner vækstbarrierer i den fysiske planlægning og er et vigtigt skridt til fremme af vækst og udvikling i hele Danmark. De nye udviklingsmuligheder i blandt andet landdistrikterne og detailhandelen er nu en realitet, der kan komme ud og virke i hele landet til gavn for både virksomheder og borgere, samtidig med, at vi beskytter miljøet og en righoldig natur, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.
Erhvervsministeriet skønner, at moderniseringen af planloven giver et varigt løft af væksten i samfundet med 750 mio. kroner.
Planloven Kystnærhedszonen bevares, og kommunerne kan udpege udviklingsområder uden særlige landskabs- natur- eller miljøinteresser, hvor der kan åbnes op for byudvikling og nye anlæg. For at give bedre vilkår for turismeerhvervet, kan der udlægges og omplaceres kystnære sommerhusområder, sommerhuse kan benyttes i en større del af året, og der ryddes op i kystnære reservationer til ferie og fritidsanlæg. |