DAGENS LEDER: Straf det sorte arbejde hårdere
Sort arbejde er ikke noget stigende problem. Det er en konklusionerne i en ny rapport fra Rockwoolfondens Forskningsenhed. Det sorte arbejdes andel af BNP er faldet fra 3,3 procent i 2010 til 2,2 procent i 2016 og var i 2014 helt nede på 1,6 procent.
Samtidig er andelen af danskere, som faktisk køber sort arbejde, faldet fra 53 procent i 2010 til 40 procent i 2014.
Så langt så godt. For inden man begynder at råbe alt for høje hurra’er over tallene og glæde sig over faldet i sort arbejde, så må det bare konstateres, at det ikke er godt nok.
Vi vil nok aldrig kunne udrydde sort arbejde. Dertil er det stadig for fristende for nogle at gøre brug af vennetjenester eller en håndværker, man lige kender, der kan klare tømrerarbejdet i ens villa. Men når 40 procent af danskerne fortsat benytter sort arbejde i større eller mindre grad, er det ganske enkelt for meget. Dels går statskassen selvfølgelig glip af indtægter, men det tager også arbejdet fra de regelrette håndværksvirksomheder, som faktisk vil udføre arbejdet på regning.
Holdningen i befolkningen til sort arbejde er heldigvis ændret til det bedre. Om det eksempelvis er Boligjobordningens skyld er uvist. Ingen undersøgelser har entydigt slået fast, at ordningen effektivt bekæmper sort arbejde.
Skal man for alvor sætte ind over for det sorte arbejde handler det måske i stedet om at ramme danskerne, hvor det gør mest ondt: i pengepungen. En effektivere kontrolindsats og indførelse af højere bødestraffe til både håndværkeren, men også køberen af sort arbejde, bør være en vej frem.