23948sdkhjf

30 år med 10.000 solgte Schaeff-maskiner

Som maskinhandler er det ikke nok at tilpasse sig kunderne, leverandørerne spiller også en stor rolle. Maskinhuset i Horsens har forstået at manøvrere i et til tider vanskeligt farvand
Tre årtier med hestekræfter
Maskinhuset A/S har 30 år på bagen som importør og forhandler af Schaeff (tidligere Terex).
Salget af Schaeff-maskiner udgør suverænt hovedparten af omsætningen – primært kompakte mini gravemaskiner og gummihjulslæssere op til 12 tons.
Ud over maskinmærkerne Atlas (gravemaskiner) og HBM-Nobas (gradere) har Maskinhuset de sidste år opbygget en stor udstyrspakke med bl.a. Engcon rotortilt, Montabert, DMS, Allu samt Ifor Williams.
Omsætningen er sammensat af salg af nye og brugte maskiner, værksted herunder montørkorps samt serviceafdeling.
Aktiviteterne bliver drevet fra hovedkontoret i Lund ved Horsens og afdelingen i Slagelse.

I 1987 solgte Maskinhuset de første maskiner af mærket Schaeff. Siden blev navnet ændret til Terex, og i år gjorde Schaeff så comeback.

Der er ikke mange importører, der kan bryste sig af at have solgt omkring 10.000 nye kompakte minigravere og gummihjulslæssere fra én leverandør. Men det kan Maskinhuset A/S, som har opnået salgscifrene over en periode på 30 år. Det skriver firmaet i en pressemeddelelse.

Leverandøren har sine produktionsfaciliteter i den sydtyske by Crailsheim i Bayern. Og det var her fra denne region, at de første Schaeff-modeller blev produceret og leveret til Maskinhuset tilbage i 1987. Amerikanske Terex overtog fabriksanlægget i 2001 og kaldte maskinerne Terex-Schaeff og senere blot kun Terex. I efteråret 2016 overtog det nystiftede Yanmar Compact Germany GmbH den tyske fabrik og er gået tilbage til det gamle navn, Schaeff.

Altid eneimportør
I alle årene har Maskinhuset været eneimportør og forhandler af maskinerne. Et utal gange er Maskinhuset blevet kåret som årets importør af Schaeff og Terex i Europa. Ejerskiftet ændrer ikke på salgsstrukturen i Danmark. 30 års "jubilæet" med Schaeff skal naturligvis fejres, når Maskinhuset fredag 9. juni holder åbent hus i Horsens.

14 forskellige gravemaskine-modeller
Maskinhuset A/S importerer og forhandler Schaeff’s serie af gravemaskiner.
I alt 14 forskellige modeller, som spænder fra 1 ton og op til 12,5 tons. Nyeste skud på stammen er XL-serien, som udgør seks af de 14 gravemaskiner – fra 1,4 ton til 3,7 tons.
I forhold til de første maskiner, der blev solgt i XL-serien, er 2017-modellerne opdateret på en lang række områder.

Maskinhuset har siden 1987 været drevet af ægteparret Lena Brohus Lauritzen, der er bogholder og økonomisk tovholder, og maskinhandler Johnny Lauritzen. I alt beskæftiger virksomheden ca. 35 medarbejdere fordelt på arbejdspladserne i Lund ved Horsens og afdelingen i Slagelse.

Johnny Lauritzen erindrer tydeligt, at han i 1987 solgte den allerførste minigraver af mærket Schaeff til en entreprenør fra Kolding. Han husker også, hvordan markedet så ud dengang:

Teknologi og knowhow
- Markedet var præget af mange flere forskellige mærker, end vi ser i dag. Begrebet kompakte maskiner var relativt nyt i Danmark, og entreprenørerne ville på det tidspunkt kun have store maskiner. Dengang lå styksalget på årsbasis lavt, i dag skal der langt større styksalg til for at kunne drive en forretning som vores, fortæller maskinhandleren i en pressemeddelelse.

Den største forandring på Schaeff-maskinerne er helt klart teknologien, hvor kodeord som produktivitet, komfort og miljø betyder mere og mere.

Positive tal fra forrige år
Maskinhuset A/S har endnu ikke offentliggjort regnskabet for 2016, men af forrige års regnskab (2015) fremgår der et resultat af primær drift på 2,3 mio. kroner og et overskud på små 600.000 kroner.
Virksomheden oplyser ikke omsætning eller bruttoresultat i det gamle regnskab. Af 2016-regnskabet fremgår det, at virksomheden har en egenkapital på 13 mio. kroner.
Virksomheden beskæftiger i snit 30 medarbejdere.

Også på værkstedet er der sket udvikling.

- Schaeff satser hårdt på uddannelse af medarbejdere. Vores mekanikere er gået fra at være generalister til at være specialister. Kravene til indsigt og knowhow er virkelig store i dag, og sådan skal det være, når man ønsker at differentiere sig på service, siger Johnny Lauritzen videre.

Salget går frem
Tilbage til styktallene, som har ligget højt de sidste 10 år, hvoraf importen ifølge Lena Brohus Lauritzen de sidste fem år har været styret af struktur og overblik.

Hun husker ganske klart, da finanskrisen slog til i slutningen af 2008. Maskinhuset havde netop fået leveret 130 fabriksnye Terex-maskiner, og de kom hjem til et marked, der var gået totalt i stå.

- Det var en barsk tid for os, vi tabte penge det år, men vi kom da igennem, siger Lena Brohus Lauritzen med et smil.

Salget har for længst rettet sig. Men Lena Brohus Lauritzen pointerer, at omsætningsniveauet først nu er ved at være oppe på samme niveau som før finanskrisen. Hun påpeger samtidig, at Maskinhuset har haft samme bank i alle 30 år.

- Salget af Schaeff-maskiner går godt. Vi er inde i en spændende fase, hvor vi forventer øget omsætning og øget mandskab, siger Lena Brohus Lauritzen i pressemeddelelsen og bliver suppleret af Johnny Lauritzen, der løfter sløret for en seriøs idé:

- Tendensen i vores branche er, at de store forhandlere bliver større og større og mere og mere ligner moderne bilforhandlere. Vi overvejer da også, om vi skal bygge en regulær udstillingshal.

Lena Brohus Lauritzen og Johnny Lauritzen ønsker vækst og at sætte kunderne yderligere i fokus.

- Mange af vores kunder har været med i alle årene. Den personlige kontakt betyder fortsat alt, siger Johnny Lauritzen.

Regnskabet for det forgangne år er endnu ikke på banen, men Lena Brohus Lauritzen forsikrer overfor Licitationen - Byggeriets Dagblad, at det går fremad, og at der er smil på læberne i Horsens.
Sigh

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.393