23948sdkhjf

"BIM er nok kommet for at blive"

Muligheden for at kunne lave 3D-modeller efter fotos får Mønhuset og Lykke og Nielsen Arkitekter til at gå med i BIM-projekt

Mønhuset og Lykke og Nielsen Arkitekter har succes med en blanding af ombygninger, en stribe arkitekttegnede typehuse og specialrestaureringer af bl.a. de gamle tanghuse på Læsø. Omsætningsmålet for 2017 nåede de i slutningen af januar, og hvis ordrebogen fortsætter, er den meget snart fordoblet.

- Så jeg er simpelthen nødt til at finde en måde at få automatiseret nogle processer. Både fordi det er svært at finde kvalificerede folk her på Møn, og fordi vi har brug for at industrialisere produktionen af vores arkitekttegnede huse, så de kan holde prisen på 10 - 15 procent over et billigt typehus, forklarer arkitekt Bent Lykke, som har drevet arkitektfirmaet Lykke og Nielsen siden 1995 og Mønhuset siden 2005.

Læs mere om BIM: Lær at undgå de dyre byggefejl

En jungle af muligheder
- Der kommer hele tiden nye elektroniske værktøjer, og det er utroligt vigtigt, at vi får valgt de rigtige programmer til vores folk. Som arkitekt vil jeg hellere tegne huse med en blyant på et stykke papir, og så må andre oversætte stregerne til computeren bagefter, forklarer Bent Lykke.

Og lige udenfor vinduerne på hans tegnestue i Stege tårner to kæmpesiloer sig op - et milliardprojekt hvor gode tegninger og sammenkørslerne af dem er et must.

Bent Lykke er nemlig en af initiativtagerne til Sukkerfabrikken i Stege - et ambitiøst projekt til 1,3 milliarder kroner, som skal omdanne den tidligere sukkerfabrik og de to kæmpestore siloer til 500 ferielejligheder med fælles- områder.

I øjeblikket er Sukkerfabrik-projektet godt to år gammelt, og arkitektfirmaet er godt i gang med at tegne det op i BIM-programmet Revit.

Junglen af programmer og værktøjer til byggebranchen er en af grundene til, at Erhvervsakademi Sjælland i Sjælland har lavet det nye forløb "Få succes med BIM" og blandt andet afsløre eventuelle problemer, inden at det bliver til dyre fejl på byggepladsen.

- Det er et klassisk eksempel på, hvor du får rigtigt meget ud af at bruge BIM rigtigt, fordi det koster så utroligt mange penge, hvis for eksempel udsparingerne i betonen ikke er placeret rigtigt og du er nødt til at skære nye ud. Og hvis BIM bliver brugt rigtigt, opdager du den slags allerede i tegningerne, inden at I går i gang med byggeriet, forklarer Jonas Lynge Nielsen, som underviser på Erhvervsakademiet.

Droner
I etw kæmpebyggeri som Sukkerfabrikken betyder omgivelserne også meget, og her foreslår Jonas Lynge Nielsen, at de bruger droneoptagelser til at skabe 3D-modeller af hele området ud fra fotografier, som et supplement til de eksisterende optegninger i Revit.

- Vi har lavet et BIM laboratorium til projektet med bl.a. en drone som kan lave den slags optagelse, så I kan teste de forskellige muligheder af, og se hvilke I gerne vil gå videre med, inden at I selv går ud og køber en masse dyrt udstyr, forklarer han.

Og han har flere forslag til hvordan de får endnu mere ud af BIM.

- I kan lave 360 graders fotooptagelser af huse, som I kan zoome i og som kan bruges til at skabe et overblik. Og senere i projektet kan I bruge laserscanning til en meget hurtigere og mere nøjagtig opmåling, også af gamle huse med skæve vinkler og vægge, forklarer Jonas Lynge Nielsen.
Kaptain

Læs mere om: BIM
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109