23948sdkhjf

Lær at undgå de dyre byggefejl

Undersøgelser viser at byggebranchen kan spare op til 15 procent ved at bruge BIM programmer, men mange i branchen får ikke nok ud af den ny teknologi. Det vil Erhvervsakademi råde bod på

Der er de små fejl som kloakrør, der pludselig kører på tværs af kabelkanalerne, eller ventilationsskakte uden hul ud. Og så er der de store fejl - som de automatiske rulletrapper til den nye store lufthavn i Berlin, som viste sig at være for korte, da de blev leveret.

- Alle de her fejl kan undgås, hvis man bruger BIM rigtigt. Men alt for mange får ikke nok ud af programmet og laver stadig fejl, fordi de ikke har lært at bruge det ordentligt. Det er ikke nok bare at tegne byggeriet i 3D i et BIM-program, du skal vide hvordan du bruger det, forklarer Michael Hoffmann Erichsen, bygningskonstruktør og ejer af Optimise, et firma som udvikler og effektiviserer byggeprojekter.

BIM er en metode, hvor man binder byggeprojektet tættere sammen digitalt, så man kan spare tid på "rugbrødsarbejdet" og samtidig få et mere præcist og gennemtænkt projekt. Man kan blandt andet lave virtual reality-visualiseringer af et projekt, og der finder mange nye muligheder, som ikke finders i den traditionelle 2D-projektering. Men det er også programmer som kræver øvelse.

- Vi har screenet over 100 byggeprojekter de sidste to år, og ikke et eneste af dem havde kunnet opføres uden væsentlige ekstra omkostninger og tidstab p.g.a. fejl. Mange af dem var BIM-projekteret, og alle fejl havde kunnet undgås, hvis man havde brugt programmet rigtigt og havde lavet en proces omkring det hele, forklarer Michael Hoffmann Erichsen.

Han er en af de eksterne specialister, som underviser på det nye "Få succes med BIM"-forløb, som Erhvervsakademi Sjælland i Næstved starter til juni. Her får 10 virksomheder mulighed for gratis at blive klogere på BIM, hvordan de kan få mere ud af programmerne og hvordan de bruger de nye ting som at lave 3D-modeller efter fotos.

Læs mere om BIM: "BIM er nok kommet for at blive"

Fra 10 til 15 meter med et klik
- Vi har lavet et BIM-laboratorium, hvor der er mulighed for at teste blandt andet virtual reality, dronefotograferinger og opmålinger, inden at virksomhederne selv går ud og investerer i udstyret, forklarer Jonas Lynge Nielsen.

Han er også uddannet bygningskonstruktør og underviser i dag på uddannelsen på Erhvervsakademi Sjælland. Tidligere var han ansat i arkitektfirmaet Lykke og Nielsen og typehusfirmaet Mønhuset, så han kan nemt udpege områder, hvor bl.a. arkitekt- og typehusfirmaer vil kunne få meget mere ud af BIM, end de gør i dag.

- En af nyhederne i BIM er skalerbare tegninger. Det vil sige, at du kan tage facadetegningen på et 10 meter langt hus, og med et par klik lave tegningen om til et 15 m langt hus. Vinduer m.m. følger med og bliver automatisk passet ind efter den nye størrelse. Det samme kan du også gøre med vinkelhuse, så det kan virkelig spare nogle tegnetimer, forklarer Jonas Lynge Nielsen.

Studerende hjælper til
Få succes med BIM-forløbet er for alle virksomheder i Region Sjælland, som allerede arbejder med BIM, men gerne vil blive bedre til det, eller dem som skal til at i gang med BIM, og gerne vil have hjælp til at styre sikkert gennem junglen af programmer og kurser.

- Det er både entreprenører, arkitekter, ingeniører, typehusfirmaer, producenter og større byggefirmaer. Vi har den store fordel, at vi ikke har noget, som vi skal sælge, så vi kan finde den løsning, som er bedst for virksomheden og som vil give dem det største kompetenceløft. Alle virksomhederne får også tilknyttet erfarne studerende, som hjælper med at få BIM implementeret, forklarer Lars Arnfred, som er projektleder for BIM-forløbet.

Læs mere på Erhvervsakademi Sjællands hjemmeside.
Kaptain

Læs mere om: BIM
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.162