Ingeniører bygger broer, der redder liv
Der er mange måder at slippe ud af isolationen - og redde liv - hvis man bor langt ude på landet, eller i dette tilfælde bushen i det afrikanske land Rwanda. Og strømme over floden er stærk.
En af de mere effektive er at bygge en bro.
Det har den danske rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi med stor succes været med til i det afrikanske land, i samarbejde med britiske B2P, der står for Bridge to Prosperity.
Og det var ikke et øjeblik for tidligt, at der skete noget.
Det lille samfund ved Rugusa i Rwanda, der består af cirka 850 personer, har lidt meget under manglen på en sikker overgang over floden.
Tyve mennesker har til dato mistet livet i den rivende strøm, og alene i 2016 krævede floden tre liv.
Magasinfotos gav inspiration
I marts 2001 så Ken Frantz, grundlæggeren af Bridges to Prosperity, B2P, billeder i National Geographic af personer i livsfarlige situationer, mens de ved hjælp af simple reb forsøgte at krydse den rivende flod. Det var disse billeder, der inspirerede ham til at starte B2P.
Det har siden ført til enten støtte til eller byggeri af mere end 200 primært fodgængerbroer i 20 lande. Disse små ingeniørmesterværker har hjulpet mere end en million mennesker til en bedre og ikke mindst mere sikker hverdag.
Rugusa-broen blev for nylig færdiggjort at ingeniører fra Cowi, et lokalt byggeteam og altså ngo’en Bridges to Prosperity, ud fra tanken om, at bidrage til stabil og sikker adgang til skolegang, handel og sundhedshjælp i isolerede områder, fra Asien over Afrika til Mellem- og Sydamerika.
- Jeg er meget stolt af holdet, der er netop er vendt hjem fra Rwanda. Broen er så meget mere end blot en konstruktion over en flod for indbyggerne i Rugusa. Den nye bro vil være med til at bringe økonomisk fremgang, adgang til lægehjælp, uddannelse og vigtige markeder. Og vigtigst: Den skaber en sikker overgang, siger Ian Firth, fra Bridges to Prosperity og direktør i Cowis brodivision i England til cowi.dk.
Bedre liv efter broen
Stifter Ken Frantz roser de rådgivende ingeniører fra Cowi, som, ifølge ham, er med til at skabe positive forandringer for mennesker, der lever i nogle af de mest fattige og isolerede områder i verden.
- Ikke mindst er kvindernes muligheder for at finde beskæftigelse blevet mærkbart forbedret, siden broerne blev bygget, siger han.
Besøg i sundhedscentre og sygehuse er også steget med 18 procent, ligesom børnenes skolegang samlet set er steget med 12 procent i forhold til de tider, da indbyggerne skulle overveje, om det kunne betale sig at sætte livet på spil ved at krydse floderne.