Fremtiden er her allerede
I dag er det ikke usædvanligt, at en drone måler det areal op, som skal anlægges eller renoveres, eller at håndværkerne på byggepladsen har en iPad med en 3D-model af byggeriet, som de arbejder efter. Den fagre nye verden er landet, og udviklingen går hurtigt.
Betyder det så, at vi alle sammen skal arbejde med droner, robotter, VDC-briller eller 3D-modeller? Nej, det gør det ikke, men vi skal kende mulighederne og være skarpe på, hvad der kan give af fordele i lige netop vores virksomhed. Nogle er med i planlægningsfasen og skal for eksempel både kunne håndtere BIM og VDC, mens andre kommer ind senere i processen og sagtens kan klare sig med en iPad eller en smartphone. Fælles for alle de teknologiske hjælpemidler er, at de kan være med til at minimere tidsspilde og fejl, ligesom den nye teknologi også kan fjerne dele af de arbejdsgange, hvor gentagne bevægelser giver risiko for arbejdsskader.
Fremtiden har brug for faglærte, der både kan deres håndværk, og som kan forstå og bruge ny teknologi. For unge mennesker er det i dag helt naturligt at bruge en iPad eller en smartphone som arbejdsredskab, og mange af erhvervsskolerne er allerede godt i gang med at uddanne den næste generation af faglærte, der er digitalt indfødte og rustet til en fremtid, hvor værktøjskassen suppleres af ny teknologi, når der skal udføres håndværk af høj kvalitet.
Både store og små
Nogen tænker måske, at den nye teknologi kun angår de store virksomheder, som bygger rækkehuse på stribe, anlægger en motorvej eller bygger store kontordomiciler. Men det er ikke rigtigt. For hvor de store har ressourcerne til at investere og dermed være foregangsmænd, har de omkring 80 procent af Dansk Byggeris medlemmer, der har under 10 ansatte, ofte nemmere ved at gøre ny teknologi og nye arbejdsgange til en del af hverdagen, simpelthen fordi det bare er nemmere at vende et mindre sejlskib end et stort containerskib.
Dansk Byggeri vil arbejde på hele tiden at udvikle organisationens kursustilbud, så virksomhederne kan udvikle deres og medarbejdernes kompetencer og samtidig kortlægge virksomhedernes nye digitale arbejdsmetoder og teknologiske arbejdsredskaber.
På Dansk Byggeris Årsdag 2017 i Tivoli Congress Center i dag handler det også om netop ny teknologi og den næste revolution i bygge- og anlægsbranchen.
Teknologien kan for bygge- og anlægsbranchen sikre produkter med færre fejl, flere og hurtigere processer, der minimerer tidsspilde, og ikke mindst færre arbejdsskader og ulykker.
Vi går en lys fremtid i møde, hvor det godt kan være, at robotten udfører arbejdet, men det er svenden, som ved, hvad godt håndværk kræver, der har programmeret den.