23948sdkhjf

Fremtidens renseanlæg er kommet godt fra start

EU’s Regionalfond tildelte i 2016 knap fem millioner kroner til Vejle-projektet "Fremtidens spildevandsanlæg 2.0", der skal afdække mulighederne for at omdanne grønt affald til energi.

Vejle Spildevand blev sammen med Vejle Kommune tilbage i maj 2016 tildelt knap fem millioner kroner af EUs Regionalfond til et udviklings- og demonstrationsprojekt, der skal undersøge muligheden for at reducere drivhusgasserne og energiforbruget i Vejle by ved at omdanne den organiske dagrenovation - i daglig tale: madaffald - til biogas på Vejle Renseanlæg.

Visionen er, at biogassen på sigt skal bruges som brændstof i kommunale køretøjer som for eksempel renovationsbiler og bybusser i Vejle.

Vejle Renseanlæg i dag har en uudnyttet kapacitet på deres såkaldte rådnetanke, hvor det overskydende slam fra spildevandsrensningen - og på sigt også det organiske madaffald - omdannes til gødning, og hvor biogassen produceres. Overkapaciteten, der nu kan udnyttes til at producere ekstra grøn energi, skyldes primært, at belastningen fra industrien er faldet gennem årene.

- Vi er ved at være i mål med projektets første fase, hvor vi hos Vejle Spildevand har analyseret og undersøgt, om det i praksis faktisk kan lade sig gøre - miljømæssigt, økonomisk og teknisk - at skabe en langsigtet bæredygtig løsning, og om der er et tilstrækkeligt affaldsmæssigt potentiale, fortæller Søren Brandt, der i september sidste år blev ansat som projektleder på projektet, i en pressemeddelelse.

Positive resultater
Resultaterne har indtil videre været meget positive. Projektet er kommet godt fra start, og intet ser ud til at bremse hverken proces eller vision.

Næste step bliver dels at gennemføre en række tekniske pilotforsøg på renseanlægget, hvor analyserne skal omsættes til virkelighed, dels at involvere borgerne via en række kampagner og udviklingsinitiativer.

- Vi skal kigge på den såkaldt grønne affaldsstrøm - og vores affaldssortering. Vi skal involvere byens borgere, specielt i etagebyggerier og institutioner, og forklare dem, hvorfor den eksisterende sortering giver god mening - og hvilken markant forskel, affaldssortering kan gøre for Vejle som by, forklarer Søren Brandt, der samtidig skal i dialog med en lang række af kommunens øvrige parter:

Baggrund for ombygning
Som en del af projektet er man derfor begyndt at klargøre renseanlægget på Toldbodvej til at kunne håndtere den øgede organiske affaldsmængde. Rådnetankene har ledig kapacitet, men behandlingen af organisk affald giver en væsentligt forhøjet kvælstofbelastning, og det er problematisk for den videre renseproces.

Derfor har Vejle Spildevand netop påbegyndt ombygningen af en ældre, ubenyttet rådnetank på renseanlægget.

- Selvom vi stadig er i en planlægnings- og udviklingsfase, påbegynder vi ombygningen. Det gør vi dels for at være klar til at kunne aftage organisk affald på renseanlægget, dels fordi det nye anlæg giver værdi, uanset projektets udfald. Det nye anlæg vil nemlig kunne reducere renseanlæggets samlede kvælstofudledning med ca. 20 pct. Det er rigtigt meget. Og ved at fjerne kvælstoffet så tidligt i processen, reducerer vi behovet for at bruge værdifuld energi på at fjerne kvælstof fra spildevandet et andet sted i processen. Investeringen vil derfor være tjent hjem igen i løbet af fem til syv år, slutter Søren Brandt.

Det nye anlæg på Toldbodvej forventes at stå færdigt til sommer.
brahe

Vejle Spildevand
Vejle Spildevand blev stiftet i april 2010. Selskabet sørger for afledning af regn- og spildevand, herunder rensning af spildevand fra ca. 28.000 husstande og en række virksomheder i Vejle Kommune.

I alt behandles årligt ca. 10-16 mio. kubikmeter spildevand fra ca. 170.000 PE (personækvivalenter = den mængde forurening, som én person forurener med).
Selskabet har en årlig omsætning på cirka 190 mio. kroner, en egenkapital på over tre mia. kroner samt en medarbejderstab på 45 veluddannede medarbejdere. Vejle Spildevand har godt 1.800 km kloakledninger, over 350 pumpestationer samt ni renseanlæg.

Vejle Spildevand dækker hele Vejle Kommune.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112