23948sdkhjf

IF-konkurs: Tidligere ansatte tilkendes millionbeløb

Der er nu sat et foreløbigt punktum i striden mellem IF Group og 3F, som på vegne af 17 tidligere rumænske IF-ansatte har lagt sag an mod den konkursramte nordjyske nedbrydningsvirksomhed for brud på overenskomsten.

Onsdag var sagen for Arbejdsretten, som gav 3F Aalborg medhold i sine klagepunkter og tilkendte de tidligere medarbejdere et samlet beløb på 2.072.188,71 kr. med tillæg af procesrente fra den 23. november 2016.

Tidslinje: Voldgiftssagen om IF Groups rumænske ansatte

25. november 2016: 3F rejser et krav på 15 millioner kroner mod IF Group for brud på overenskomsten med en række ansatte af rumænske herkomst. Beskyldningerne går blandt andet på underbetaling og manglende overtidsbetaling.

12. december 2016: 3F nedsætter sit krav mod IF Group til 3,2 mio. kr. på vegne af nu 17 nuværende og tidligere ansatte af rumænsk herkomst.

8. januar 2017: Nordjyllands Politi beder SKAT om at undersøge IF Group for mulig skattesvindel. Det sker, efter at politiet har modtaget flere rumænske ansattes beretninger om, at de i 2015 og 2016 skulle betale penge tilbage i løn til en medarbejder hos IF Group.

12. januar 2017: 3F politianmelder IF Group for injurier, efter at IF Group har lagt et videoklip på Facebook, hvor en anonym ansat beskylder en navngiven 3F-medarbejder for truende og aggressiv adfærd.

13. januar 2017: IF Group går ud med et dementi af 3F's beskyldninger og fremlægger en støtteerklæring, som firmaets medarbejdere har udarbejdet i samarbejde med en advokat.

6. marts 2017: IF Group A/S og IFR Aalborg A/S indleder rekonstruktion som følge af manglende ordretilgang i kølvandet på den massive negative medieomtale.

10. marts 2017: Advokat Gert Nissen fra Lett Advokatfirma opgiver at gennemføre rekonstruktionen, hvilket sender IF Group i konkurs.

19. april 2017: Arbejdsretten tilkender 3F 2,072 mio. kroner i erstatning på vegne af de 17 rumænske medarbejdere.

- Det er en dom, vi er meget tilfredse med. Først og fremmest er det en stor lettelse for de rumænske medarbejdere. Men det er lige så vigtigt, at dommen viser, at man ikke kan omgå den danske model, siger formanden for Byggegruppen i 3F Aalborg, Reidar Kogstad.

Arbejdede under afspadsering
Reidar Kogstad betegner kendelsen som en klokkeklar tilkendegivelse af, at 3F har haft ret i sine klagepunkter. Det handler blandt andet om, at de rumænske medarbejdere ikke er blevet aflønnet for de timer, de reelt har arbejdet, og at IF Group har omgået overenskomsten ved at lade de ansatte arbejde i regi af en ståmandsvirksomhed, mens de skulle forestille at afspadsere.

Retten har således fundet det bevist, at medarbejderne under afspadsering arbejdede fuldstændig som hidtil – på de samme arbejdspladser, i det samme arbejdstøj, med det samme værktøj og under de samme ledere fra IF.

- I relation til overenskomstens arbejdstidsbestemmelser må denne videreførelse af det igangværende arbejde med de samme medarbejdere efter bevisførelsen anses for en åbenbar overenskomstomgåelse, som har stråmandskarakter, lyder det blandt andet i kendelsen.

Retten har også fundet bevis for, at medarbejderne har betalt for fri bil uden reelt at have det. IF Group stillede biler til rådighed for medarbejderne, således at der var det antal biler, der skulle til for at transportere dem mellem deres fælles bolig og de forskellige arbejdspladser. Medarbejderne kunne stoppe ved en butik på hjemvejen, men måtte i øvrigt kun bruge firmabilen privat med tilladelse. Derfor lyder kendelsen, at der:

- … i realiteten ikke har foreligget en aftale om bil til fri afbenyttelse ved privat brug, men et formelt alibi til at foretage et lønfradrag, som under de foreliggende omstændigheder må anses for en omgåelse af overenskomstens lønbestemmelser.

Forventer at få pengene
Sagen skulle oprindeligt have været for Arbejdsretten i december, men er flere gange blevet udsat, og i mellemtiden gik IF Group konkurs.

Det har tidligere været fremme, at der er rejst et samlet krav på over 60 mio. kroner mod IF Group og søsterselskabet IF Recycling, men Reidar Kogsted er fortrøstningsfuld og forventer umiddelbart at få den tilkendte erstatning til udbetaling.

- Vi har fået rettens ord for, at der er tale om lønkroner, og derfor bliver det et privilegeret krav i konkursboet. Hvis boet ikke har pengene, er min formodning, at Lønmodtagernes Garantifond går ind og dækker, siger Reidar Kogstad.

Senere følger også en civil retssag mod IF Group og en ledende medarbejder. Ifølge 3F har denne person hver måned sørget for at få rumænerne til at tilbagebetale en del af deres udbetalte løn.

- Den civilretslige sag, kører stadig videre, men det kan have lange udsigter, og vi må derfor væbne os med tålmodighed, siger Reidar Kogstad.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114