23948sdkhjf

Rundetårn på japansk

Et nyt spektakulært kulturprojekt på Københavns Matrikel nr. 1 skal iklæde Rundetårn kuppel og rutchebane.

Kan du forestille dig Rundetårn med en kuppel af træ monteret omkring den øverste del af tårnet og en rutchebane på 130 meter der snor sig ned gennem spiralgangen?

Det lyder måske som en aprilsnar. Ikke desto mindre er det snart virkelighed, når man løfter blikket mod ét af Danmarks mest berømte bygningsværker.

- Det er en kæmpe ære at få mulighed for at arbejde med et projekt på Matrikel 1. Det er en ikonisk bygning og går alt som det skal, vil man ikke kunne se, hvor kuplen hæfter, eftersom vi planlægger at bruger meget tynde stålkonstruktioner. Resultatet bliver en kuppel, der nærmest vokser ud af ingenting, siger adm. direktør hos ingeniørvirksomheden AB Clausen, Ammar Al-Temimi, begejstret til Arkbyg.

En storstilet satsning
Byggeprojektet er drevet af Thomas Andersen, kurator med mange års erfaring indenfor japansk samtidskunst, og er en del af den officielle fejring af 150 året for de diplomatiske forbindelser imellem Danmark og Japan (se også side 17).

Satsningen udmønter sig i udstillinger, koncerter og scenekunst samt fokus på arkitektur, kunsthåndværk og design, herunder udsmykningen af Rundetårn, som den japanske kunstner Tadashi Kawamata - der har udført flere kunstværker på berømte bygningsværker - står bag. Blandt andet Place Vendôme og Versielle i Paris har været prydet af den verdensberømte kunstners træinstallationer. Karakteristisk for Tadashi Kawamatas værker er netop legen med et ikonisk bygningsværk i samspil med installation af træ.

- Det er altid ekstra interessant at samarbejde med kunstnere, eftersom de - i modsætning til arkitekter - ikke altid har respekt for tyngdeloven, siger Ammar Al-Temimi.

Skarpe restriktioner
Rundetårns sneglegang er enestående i europæisk arkitektur og kunstinstallationen på toppen af den fredede bygning kommer ikke uden restriktioner.

Blandt andet er der strenge regler for at, beskytte det gamle gitter fra 1697 som omkranser udsigtsposten.

- AB Clausen - Rådgivende Ingeniører er en nøglespiller for, at få projektet til at lykkes. Der er en masse beregninger og en masse sikkerhed at tage højde for, siger Thomas Andersen.

Må ikke efterlade spor
Leder på projektet hos AB Clausen, bygningskonstruktør Mads Jakobsen, fortæller, at hans virksomhed er specialist i bærende konstruktioner.

- Kompleksiteten i et sådan projekt er meget omfattende. Bagefter må det ikke kunne ses på murværket, at vi har været der, siger han til Arkbyg.

- Når vi arbejder med et projekt af denne kaliber, er der nogle særlige forholdsregler vi skal tage udgangspunkt i. For det første arbejder vi i den højeste konsekvensklasse, hvilket i praksis betyder, at vi laver en 10 procent overdimensionering på vores konstruktioner, for at sikre, at kuplen og træskuret kan modstå belastningen fra de mange besøgende. Derudover opererer vi også med nogle lidt andre parametre, idet konstruktionerne skal op i mere end 30 meters højde. Her spiller vind og vejr en anden rolle, siger Mads Jakobsen.

- Endelig skal vores konstruktioner tage højde for at bygningen er fredet, og når installationen fjernes i januar 2018 er det et krav, at tårnet efterlades i præcis samme stand som før. Alt i alt er det et utrolig spændende projekt, som jeg glæder mig meget til at besøge, når udstillingen åbner til november, siger Mads Jakobsen, der imidlertid godt kan have lidt bange anelser i forhold til myndighedsgodkendelse, som efter planen skal falde på plads i sensommeren.

Den endelige finansiering af projektet er endnu ikke helt på plads. Realdania har dog blandt andre vist stor interesse. Udstillingen i Rundetårn løber fra 25. november til og med 10. januar 2018.

Rundetårn som kunstprojekt

Byggeriet af Rundetårn blev påbegyndt i 1637 af Kong Christian d. 4., og i 1642 stod det nye observationstårn færdigt og markerede Danmark som førende inden for astronomi.
Med sine snart 400 år er Rundetårn Europas ældste fungerende astronomiske observatorium, og bliver fortsat flittigt brugt af amatørastronomer og andre, der vil gå på opdagelse i himmelrummet.

Med reference til tårnets oprindelse har kunstneren Tadashi Kawamata således udtænkt en kuppel som en åben konstruktion med udsyn til himlen.
– Det er et historisk spændende projekt med flotte referencer til historien bag Rundetårn, siger Thomas Andersen, som arbejder på et kunstprojekt til Roskildefestival med to japanske kunstere Atsushi Nishijima og Takehito Koganezawa, der skal lave henholdsvis et lysprojekt og lydkunst med en komposition på stearinlys.

Udover kuplen på toppen skal der bygges en 130 meter lang rutchebane, der bugter sig ned igennem Rundetårns sneglegang.
Den lange spiralrampe snor sig syv en halv gang omkring tårnets kerne op til stentrapperne, der fører det sidste stykke vej ud til udsigtsplatformen. Publikum kan dermed se frem til en anderledes nedstigning når udstillingen åbner 25. november.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143