23948sdkhjf

Hospitalets kapel mister sin tilbygning

Tilbygningen til Kapellet og Patologisk Institut på Bispebjerg Hospital skal rives ned til fordel for ny psykiatri

Tilbygningen

Kapellet og Patologisk Institut (bygning 19) er en del af arkitekten Martin Nyrops oprindelige og fredede Bispebjerg Hospital.
Tilbygningen blev opført i 1964 for at give mere plads til patologien.

Tilbygningen rives ned i perioden april-september 2017 af nedrivningsfirmaet Tscherning A/S for at gøre plads til udretning af vejen til det kommende Ny Psykiatri Bispebjerg. Efterfølgende reetableres facaden på den fredede bygning.

Ny Psykiatri Bispebjerg opføres i det nordøstlige hjørne af Bispebjerg Hospital fra 2019 til 2022. Her skal Psykiatrisk Center København samles.

Dele af Lersø Komplekset renoveres fra 2022 til 2024 til brug for psykiatriens ambulatorier.
Region Hovedstaden investerer de kommende år 15 mia. kroner i syv nye hospitalsbyggerier, heraf kommer otte mia. kroner fra Statens Kvalitetsfond. Byggerierne skaber tidssvarende og funktionelle rammer for den bedste behandling med patienten i centrum.

Nu er turen kommet til, at tilbygningen på Kapellet ved Bispebjerg Hospital må vige pladsen for fremtidens psykiatri.

Bygningen er tilføjet til Kapellet i 1964 for at give mere plads til Patologisk Institut. Nu skal den væk for at gøre plads til, at vejen, der går fra Tuborgvej til bagsiden af Lersø Komplekset, kan rettes ud og give en flottere og mere jævn indkørsel til Ny Psykiatri Bispebjerg.

- Det gamle kapel og Patologisk Institut er fredet. Vi har derfor allieret os med en restaureringsarkitekt, som vil sikre, at vi passer godt på bygningen og blænder gavlen af på en respektfuld måde. Kulturstyrelsen vil også følge arbejdet, fortæller projektleder Mogens Hedegaard Andersen fra Ny Psykiatri Bispebjerg i en pressemeddelelse.

Gamle mursten
Når muren bygges op efter nedrivningen, vil der i vid udstrækning blive brugt gamle mursten fra Bispebjerg Hospital, som hospitalets driftsafdeling har gemt i tidens løb.

Bygningen, der skal rives ned, bliver skærmet fra omgivelserne med et blåt byggehegn, som sættes op fra slutningen af marts. Der bliver lagt stålplader på græsset, så lastbilerne hurtigt kan komme væk fra vejen, hvor øvrig trafik kører.

- Vi sætter hegnet uden om et bevaringsværdigt valnøddetræ, som står på plænen bag Kapellet. Der er mange forhold at tage hensyn til på Bispebjerg Hospital, udtaler Mogens Hedegaard Andersen.

Tilbygningen har mange miljøskadelige stoffer, så de første to måneder sker der indvendig sanering, hvor eksempelvis den blyholdige maling sandblæses af væggene.

Håndværkerne bruger en dieselgenerator til sandblæsningen, og det vil støje, når den tænder og slukker. Det er ikke muligt at bruge hospitalets almindelige strømforsyning, da belastningen risikerer at blive for stor.

- Når selve bygningen bliver taget ned, sker det med en gravemaskine med en grab på. Så det er også relativt skånsomt for omgivelserne, siger Mogens Hedegaard Andersen.

Murstenene fra bygningen skal genanvendes. Det er dog endnu uvist hvorhenne. Bygningen forventes at være revet ned til september 2017, og ved årets udgang er gavlen på den fredede bygning reetableret.
brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113